Belföld

Így élték túl az etiópiai terrortámadást

Sajtótájékoztatón számolt be az etiópiai terrorista támadás két szegedi túlélője szörnyű élményeiről.

Puskás Irén, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék post-doctor munkatársa és férje, Winter Zoltán az MTA SZBK kutatója arról mesélt, hogy azért vállalkoztak az Erta Ale vulkánhoz vezető 4 napos útra, mert több forrásból azt az információt kapták, hogy biztonságos, hiszen naponta 20-30 fős turistacsoportok kirándulnak arra. Útjukat a biztonság kedvéért csapatonként 2 fős fegyveres kísérettel tették meg annak ellenére, hogy senki nem figyelmeztette őket a veszélyre. A támadás a vulkán felső, fakunyhókkal borított részén érte őket.

„Fegyverropogásra ébredtünk, fabotokkal ütlegelve vezettek ki minket a támadók – magyarázta a történteket Winter Zoltán – Felsorakoztattak minket a házak előtt. Az első lövés Fábián Tamás geológust, a második Szabad Gábort, a csapat orvosát érte.”
„Szabályos kivégzés volt – írta le Puskás Irén a történteket. – Mialatt a többieket lőtték, mi elkezdtünk menekülni. Én egy szakadékba vetettem magam, a férjem keresett egy üres kunyhót, ahol elrejtőzhetett. Percekig tartott csak a támadás, miután meggyőződtünk róla, hogy elmentek, előbujtunk. Arra a kérdésre, hogy a terroristák mennyire tűntek szervezettnek Winter Zoltán elmondta, hogy egyes csoportoktól elvették az értéktárgyakat, de nem bántottak senkit, máshol viszont ez fordítva történt, tehát nem ugyanúgy cselekedtek.


Operatőr: Bozsó Krisztián

Winter egy olasz hölggyel sietett Szabad Gábor ápolására, aki az oldálán ért lövés miatt súlyosan megsérült, erősen vérzett. A magyarok térerő híján nem tudtak senkit értesíteni, a német csoportvezető rendelkezett műholdas telefonnal és kért segítséget a német nagykövetségtől. Szabad Gábor életéért 13 óráig küzdöttek, a kórház folyamatosan ígérte, hogy jönnek, sietnek, a mentők azonban csak másfél nap múlva érkeztek meg a helikopterrel. Arra, hogy miért tartott ennyi ideig az orvosi segítség megérkezése, nem kaptak magyarázatot.

A túlélőket katonai kísérettel január 17-én visszaszállították az alaptáborba. Elmondásuk szerint minden segítséget megkaptak, ellátásukról és hazajuttatásukról a német nagykövetség, Etiópiában a magyarok nevében eljáró cseh nagykövetség, illetve a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) gondoskodott.

Információik szerint a szakadékba ugrás következtében csípősérülést szenvedett Vizler Csabát, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársát még kórházban kezelik, állapota javul és valószínűleg hamarosan haza mehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik