Belföld

Nem bűnös Veresegyház polgármestere

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolták. Az ügyész fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

A vádirat szerint a független polgármester, Pásztor Béla az önkormányzat képviseletében 1996 nyarán 27, 5 millió forintért eladott egy belterületi ingatlancsoportot a budapesti S+G Kft.-nek. A szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy irreálisan rövid idő, mindössze 13 nap alatt közművesítik az ingatlanokat.

A szerződés alapján a közművek kiépítése csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha valamennyi közmű elkészül. A polgármester – a helyi rendeletben foglaltak ellenére – csak a vételi szándékot terjesztette a képviselő-testület elé, a szerződéstervezetet, a közművesítési kötelezettséget, annak határidejét nem.

A munka még 2003-ban sem fejeződött be teljesen, ezért a vevő, illetve annak jogutóda kötbérkövetelése 267 millió forintot tett ki. Emiatt a felek előbb pereskedtek, majd megegyeztek, és az önkormányzat 122 millió forintot fizetett ki a vevőnek.

A Budapest Környéki Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Pásztor Bélát, a felmerült 487 ezer forintos bűnügyi költséget az államnak kell kifizetnie. A városvezető és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész azonban annak hatályon kívül helyezését kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik