Belföld

Betekintést kér a Gripen-szerződésekbe az LMP

Az LMP azt kéri Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy engedjen betekintést a 2011. végén módosított, angol nyelvű Gripen-szerződésekbe.

Az ellenzéki politikus kéri továbbá, hogy ha a szerződés minősített adatokat tartalmaz, akkor a minősített adat védelméről szóló törvény alapján a képviselőknek, mint közfeladatot ellátó személynek, biztosítsanak felhasználói engedélyt a szerződésbe történő betekintéshez.
Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja arra emlékeztet, hogy január elején a honvédelmi miniszter egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat, a Gripen-flotta lízingszerződése miatt. A politikus közlése szerint a képviselők a január 6-án megtartott pártközi egyeztetésen sem hallhattak minden adatot, ott csak néhány részlet derült ki, Hende Csaba viszont azt mondta, hogy az LMP képviselője betekintést nyerhet az aktába, ha ebbe a svéd fél is beleegyezik. Ezért a párt továbbra is azt kéri a minisztertől, hogy tegye elérhetővé a szerződéseket.
Dorosz Dávid visszautal arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium 2011. végén módosította a Svédországgal kötött Gripen-szerződést. Hangsúlyozza, hogy a módosítások tartalmáról először csak a sajtón keresztül lehetett érdemben értesülni. Hozzáteszi, a sajtóból annyit lehet tudni, hogy hosszabb lett a lízingszerződés futamideje, amellyel “az állam állítólag 63 milliárd forintot takarít meg”. Azt azonban, hogy pontosan mi szerepel a megállapodásban, és hogy a svéd fél mit kér a módosításért cserébe a magyar államtól, azóta sem ismert – hívja fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik