Belföld

MKIK: a kamarai regisztráció a gazdaság szervezését segíti

A kötelező kamarai regisztrációs rendszer lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság szereplőiről valós adatbázis alakuljon ki jelentette ki Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára.

A tavaly elfogadott kamarai törvény módosításával 2012 január 1. és március 1. között valamennyi gazdálkodó szervezetnek, egyéni vállalkozónak – kivéve a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokat, a mezőgazdasági őstermelőket és az ügyvédi irodákat – be kell jelentkeznie a kereskedelmi és iparkamarai nyilvántartási rendszerbe, és március 31-éig kell eleget tennie a kamarai hozzájárulás befizetési kötelezettségének.
Dunai Péter hangsúlyozta: a kötelező kamarai regisztráció nem azonos a kamarai tagsággal. A különbség abban nyilvánul meg, hogy a nyilvántartásba vett vállalkozás nem tagja az adott szervezetnek, annak működésében nem vesz részt, viszont választhat, de nem választható. Kamarai tisztségre csak kamarai tagot lehet jelölni, illetve megválasztani. Vagyis a tagok vesznek részt a kamara működtetésében, döntenek a források felhasználásáról, a szakképzési tevékenység végzéséről.
Az MKIK főtitkára elmondta: Magyarországon számtalan olyan adatbázis, nyilvántartási rendszer van, amely kísérletet tett a gazdaság szereplőinek összegzésére, de ezek nem teljes körűek, ezért nem megbízhatók. A kamarai nyilvántartás áttekintést ad a magyar gazdaság szereplőiről, az adatbázis birtokában olyan információkat lehet kiválogatni, amely segíti a gazdaságot. Jelenleg például nemzetközi segélynyújtásakor nem lehet tudni, mely magyar cégek szállítanak a segélyben részesülő ország piacára, vagy a munkaerő-piaci előrejelzésben pontosabban meg lehet határozni, hogy egy adott térségben milyen munkaerő iránt várható kereslet, ki lehet szűrni a lánctartozás kialakulását.
A területi kereskedelmi és iparkamarák felkészültek a kamarai regisztráció elvégzésére, január elsejétől honlapjaikról letölthető az az űrlap, amellyel be  lehet jelentkezni a kamara nyilvántartásába – közölte Dunai Péter, hangsúlyozva, hogy a mostani kamarai tagoknak is kötelező a regisztráció, a hozzájárulás díját levonhatják a tagdíjukból.
A részletekről szólva a kamara főtitkára elmondta: a kitöltött és cégszerűen aláírt űrlapot postán kell beküldeni a cég székhelye szerinti területi kamarához, amely az 5.000 forint hozzájárulási díj megfizetése után nyilvántartásba veszi a vállalkozást. A 19 megyei és a fővárosi kereskedelmi és iparkamara egységes űrlapot használ, viszont a hozzájárulási díj befizetésére több lehetőség is nyílik, minden kamaránál lehet banki átutalással, vagy az ügyfélszolgálaton készpénzzel fizetni, és néhány kamara sárga csekket is ad. Februártól interneten is rögzíthetik az adataikat a vállalkozások, viszont a továbbiakban is postára kell adni a cégszerűen aláírt űrlapot.
A nyilvántartásba vételről a kamara tájékoztatja a vállalkozást, közli a kamarai regisztrációs számát, illetve azt, hogy milyen ingyenesen igénybe vehető kamarai szolgáltatásra jogosult a regisztrált vállalkozás. Felhívják a figyelmét arra is, hogy nyilvántartott adatokban bekövetkező változást a vállalkozás kötelezettsége ismét közölni, az adatait ezzel frissíteni. A regisztrált vállalkozások azonnal igénybe vehetik a kamarai általános gazdasági, pénzügyi és jogi tanácsadást az ügyfélszolgálatokon, az üzleti partner-közvetítést, illetve a pályázatfigyelést, ez utóbbit március végére szervezi meg országosan is a kamara – mondta Dunai Péter.
A szakmai kamarák kötelező regisztráció elleni tiltakozásával kapcsolatban a főtitkár megjegyezte: a szakmai kamaráknál a kötelező tagság a foglalkozást gyakorló személyre, míg a kereskedelmi és iparkamarai regisztráció a gazdasági tevékenység végzésére, például orvosok és a mérnökök esetében a szolgáltatói tevékenység végzésére vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik