Belföld

Zöld utat kapott a kórház családi napközije Újvárosban

A kórházi dolgozók gyerekeinek a régi mentőállomás területén alakítják ki az intézményt.

Az utolsó akadály csütörtökön hárult el a kivitelezés elől, a városi közgyűlés megadta tulajdonosi hozzájárulását. A családi napközi kialakítása hamarosan megkezdődhet a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben.

Mészáros Lajos főigazgató elmondta: dolgozóik körében komoly igény volt a családi napközire, többeknek okozott gondokat gyermekük elhelyezése, mert a városi és környékbeli intézmények befogadóképessége korlátozott.

Elsősorban a váltott műszakban dolgozók vehetik majd igénybe a szolgáltatásokat; a családi napközi maximálisan igazodik a munkarendhez, így nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is üzemel majd. A tervek szerint három csoportszobát alakítanak ki az új mentőállomás átadásával szabaddá váló épületben, ezek 7-7 gyermek elhelyezésére lennének alkalmasak. A napközbeni ellátás mellett játszóház is működne a gyermekek rövidebb, 1-2 órás megőrzését kérő szülők igényei alapján. Az elképzelések szerint bölcsődés kortól kisiskolás korig fogadnak majd gyerekeket.    
Mészáros Lajos közlése szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által, családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton 1,3 millió forintot nyertek el, ezt az összeget a családi napközi tárgyi feltételeinek a biztosítására fordítják.

A kivitelezés teljes költsége mintegy 12 millió forint lesz, ezt saját forrásból biztosítják – mondta a főigazgató-főorvos, hozzátéve: “a szükséges személyi feltételeket belső humánerőforrásunk átcsoportosításával kívánjuk megoldani, mint ahogy az étkeztetést is saját konyhánk látná el”.A családi napközi fenntartásához állami normatívát fognak igényelni, emellett a szülőktől az önkormányzati fenntartású óvodákéhoz hasonló mértékű hozzájárulást kérnek majd, amely a kezdeti tapasztalatok után akár meg is szűnhet.

A főigazgató kiemelte, a közgyűlés döntése után elindulhat a közbeszerzési eljárás, s hamarosan a kivitelezés is. Reményei szerint tavasz végén, nyár elején át tudják majd adni a családi napközit, így a nyári szünetben jelentkező gyermekelhelyezési gondokat már orvosolni tudnák.   
A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet éves költségvetése ötmilliárd forint, a dolgozói létszám 850 fő. Az intézménynek, amely fél éve ismét költségvetési szervként működik, nincs lejárt tartozása. Az orvosok közül senki sem helyezte letétbe felmondását, s mindegyik osztály megfelel a létszámbeli minimumfeltételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik