Belföld

Nyert az OTP ellen egy devizaadós

Első fokon pert nyert a gyulai Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke.

A BAÉSZ elnöke a polgári pert a devizahitelekkel kapcsolatos banki gyakorlat miatt indította – írja a beol.hu. Kásler Árpád úgy véli, a bankok megtévesztették és a hitelfelvevőket, amikor a kezelési költséget devizában állapították meg. A per előtt segítségért fordult a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a PSZÁF-hoz, a Bankszövetséghez, a Miniszterelnöki Hivatalhoz is, de elhárították próbálkozásait.

Kásler Árpád az első fokon megszületett ítéletet mértéktartónak, tisztességesnek tartja, de emlékeztetett arra, hogy a Legfőbb Ügyészségen is tett büntető feljelentést csalás és uzsora miatt, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda elutasított, arra hivatkozva, hogy Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely a devizahitelek mögé a valós fedezet meglétét megkövetelné. Ha szükséges, igénybe veszik a nemzetközi bíróságok segítségét is – tette hozzá.

A BAÉSZ honlapján megjelent közlemény szerint több százmilliárdot kell visszafizetniük a bankoknak a devizahiteleseknek és a devizahitelekkel rendelkező önkormányzatoknak, ha a jogerősen is elmarasztaló bírósági ítélet születik. Az első fokon semmisnek kimondott szerződési feltétel tisztességtelen volt, mert a benne megállapított kezelési költség svájci frankban történő elszámolása a pénzintézet részéről haszonelemeket tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik