Belföld

Nemzeti kincs lehet Schmitt Pál tollából

Mindent összegyűjtöttünk a világon, ami igazából magyar. A kormány félmilliárd forintot különített el erre a munkára. Mi ingyen megcsináltuk. Hungarikum-körkép.

Szerdán elfogadta a kormány a hungarikumokról szóló törvénytervezetet, melynek célja a magyar értékek védelme. A feladatra mintegy 500 millió forintot különítettek el. Várhatóan csak a tavaszi ülésszakon fogják tárgyalni a parlamentben, a Hír24 azonban nem volt rest: már most összeállította nemzeti „kincseink” azon listáját, melyek „Magyarország hírnevét öregbítik, és növelhetik megbecsülését szerte a világon”. Ráadásul ingyen és bérmentve.

Pálgium toll

Kisdoktorira készül, de nincs ideje és energiája megírni? Közeleg a leadási határidő, de még sehogy sem áll a dolgozattal? Legszívesebben felbérelne egy bértollnokot, de fél a lebukástól? Ne stresszeljen! Rendeljen Pálgium tollat! A magyar köztársasági elnökről, Schmitt Pálról elnevezett íróeszköz összegyűjti az adott témában fellelhető összes törzsadatot, mintegy 180 oldalon, Önnek mindössze annyi a dolga, hogy egy-egy fejezettel (összefoglalás és következtetés) kiegészíti a vendégszöveget. A lábjegyzetekkel se bajlódjon, elég, ha a disszertációja végén, a bibliográfiában feltünteti egyben a forrásokat!

A Pálgium tollat ajánljuk doktori fokozatra áhítozó köztársasági elnököknek, bolgár sportkutatóknak és az újkori olimpiák témája iránt érdeklődő diplomásoknak.

Négyes metró

A Csodaszarvas és Turulmadár már a múlté, hazánk mitikus lénytárának azonban nem kell hiányt szenvednie a modern bestiákból. A 21. század hun-magyar mondavilágának kiváló alanya és egyben első számú hungarikuma a négyes metró. A zöldjelű szörny 1972-ben került bele a magyar köztudatba, 2004 óta a bestiárium része és tavaly áprilisban mitikus teremtménnyé vált. Jelenleg uniós pénzek helyett dárdákkal és nyilakkal próbálják befogni.

A 4-es metró hungarikumot a közlekedési dugókban bővelkedő Új Delhi városának ajánljuk.

Settenkedő-gulyás

A Jókai-bableves helyett újkori gasztronómiai élményt nyújthat Bakács Tibor receptje, a Settenkedő-gulyás.

Hozzávalók:
1 rúd téliszalámi
3 darab edami sajt
ballonkabát

Elkészítés:
Látogasson el az egyik hipermarket áruházába, és a biztonsági kamerákkal nem törődve, rejtsen el ballonkabátja zsebeiben egy rúd téliszalámit és három darab edami sajtot. Majd pókerarccal, a legkisebb feltűnést keltve, sétáljon át a pénztár melletti áruvédelmi kapun. Ha becsipogna, ne ijedjen meg, a biztonsági szolgálat emberei húsz perc alatt felveszik a jegyzőkönyvet, megteszik a feljelentést, és már haza is mehet. Ha van üzleti érzéke, pár nap múlva eladhatja az „éhes voltam, nem volt pénzem, ezért loptam” sztorit több százezerért Hajdú Péternek.

A Settenkedő-gulyás hungarikumot tanácstalan háziasszonyoknak, kleptomániásoknak és mellőzött újságíró-kritikusoknak ajánljuk .

Blőrgomb és tüntetéstaszító iránytű

Elege van abból, hogy anyósa rendszeresen „belerondít” a családi összképbe? Legszívesebben eltüntetné a Kedves Mamát a fotóalbumban található képekről, de fogalma sincs, hogy kell használni a Photoshopot? Akkor Önnek találták ki a blőrgombot, a Magyar Televízió ajánlásával. E hasznos, – a bűnözőknél és volt főbíróknál is használt – kütyü segítségével villámgyorsan és egyszerűen kitakarhatja a nem kívánatos személyeket. Intsen búcsút anyósának egy gombnyomással!

Az első megrendelők a blőrgomb mellé ajándékba kapnak egy tüntetéstaszító iránytűt is. A köztévénél előszeretettel használt eszközzel elkerülheti a tömeget, a tülekedést, és egyúttal az MTV élő tudósításába is bekerülhet, ha jól helyezkedik.

Blőrgomb és tüntetéstaszító iránytű hungarikumokat ajánljuk demonstrációkról elkéső riportereknek, az észak-koreai hírügynökségnek, anyósukból kiábrándult férfiaknak és kezdő retusőröknek.

GYF

A magyar gyerekek már nem a mumustól, a bákásztól vagy a zsákos embertől kell, hogy féljenek. A Fogtündér, a Kampókéz vagy a Nagyláb pedig maradhat a hanyatló nyugat ópiuma. A nemzeti mondakör 2006 óta új gonosszal gazdagodott. GYF nevével hazánk fiai és leányai rémisztgetik gyermekeiket, felemlegetik a szörnyűséges oesoedy (ejtsd: őszödi) beszédet, a békésen sétálgatókra támadó félelmetes egyenruhásokat, a mindennemű démonikus nemzetellenességet és az ökölrázóan jól megérdemelt elszámoltatást. GYF – kinek gaztetteit Kerényi-féle illusztrációkkal átszőtt mesekönyvekben kellene mutogatni – egyébként nagyon hasznos, hisz, ha ő nem lenne, nem lehetne kivel spenótevésre kényszeríteni azokat a rohadt kölyköket.

A GYF hungarikumot az államcsődöt megjárt Argentína helikopterépítő cégeinek ajánljuk.

Kiszel Tünde naptára

Kevés olyan hírhedt híres személyiséget tudunk mondani a hazai bulvármédiából, aki ennyi ideje képes magára irányítani a reflektorfényt, különösebb teljesítmény nélkül. A magát előszeretettel dekoratív médiaszemélyiségnek nevező és korát mindig, minden körülmények között titkoló Kiszel Tünde évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai celebiparnak. A trashmédia magyar sztárjának fotógyűjteménye nem hiányozhat egy rendes szerelőműhely és egyetlen tiszta udvar, rendes ház faláról sem. Igazi hungarikum.

Tünci cuki naptárait ajánljuk világsztár szeretőt hazudó ötvenen túliaknak, Donatella-rajongóknak és mazochistáknak.

Lászlóné divattanácsai

A matyó– és kalocsai hímzés helyett egy új hungarikummal bővül a magyar hagyományőrzés eszköztára. Németh Lászlóné (továbbiakban: Lászlóné) divattanácsai a közhiedelemmel ellentétben nem csupán férfizakókra és pasztellszín garbókra korlátozódnak. A túlképzettségtől nem félő Lászlóné itt-ott vietnami motívumokkal turbósított kollekcióját állatorvosi szaktanácsadás is kíséri.

A Lászlóné divattanácsai hungarikumot vietnami exportra ajánljuk. Természetesen.

Matolcsy-álarc

A gonosz imperialista, nemzetellenes és kapzsi pénzintézetek ellen küzdő államoknak javasoljuk a Busóálarc modern megfelelőjét, a Matolcsy-álarcot. Az új magyar hungarikumhoz hagyomány is kapcsolódik: eszerint a nemzeti zászlóval betakargatott unortodox gyorsnaszád partraszállását követően a kereplőkkel hangoskodó lila nyakkendős jelmezesek először kokikat ás sallerokat osztanak, majd töretlen lendületük miatt szakítanak barátjukkal. A közönség ezután lebóvlizza őket, mire megszeppenve bejelentik a sötét felleg(i) érkezését. Estefelé a méregdrága benzin miatt egy nagyon apró máglyát gyújtanak, ahol elégetik büszkeségüket. Másnap békemenetet szerveznek, de az érdeklődők ekkorra már mind hazamennek.

A Matolcsy-álarc hungarikumot portugál, olasz és ír exportra ajánljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik