Belföld

Azonosították a meggyilkolt szegedi tudósokat

Az egyetemen ma bejelentették: biztos, hogy Fábián Tamást és Szabad Gábort ölték meg Etiópiában.

Csütörtök délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője, hogy Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában azonosították az áldozatokat. Mint ismeretes, Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója szervezte azt a túrát Etiópiába, ami tragédiába torkollott. Etióp fegyveresek megtámadták csoportjukat: a túravezető Fábián Tamás és egy szegedi bőrgyógyász, Szabad Gábor a helyszínen meghaltak.

Szilassi Péter, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai tanszékének munkatársa elmondta, a csoport egy olyan különleges vulkánhoz indult, melynek sajátossága, hogy lávaszökőkutak törnek ki belőle, mely leginkább éjszaka nyújt lenyűgöző látványt. Ezért indult éjszaka a csoport az eritreai határhoz közel fekvő természeti jelenséghez. A támadás éjjel 1 órakor történt, a nemzetközi csoport több tagját megölték, négy embert elraboltak, a többieknek sikerült elmenekülni.

Szilassi tisztában volt a veszéllyel, ezért egy társával előző nap lemondták a túrát, így ők már az etóp fővárosban értesültek a támadásról. A Szeged24 kérdésére elmondta, hogy a híresztelésekkel ellentétben volt fegyveres kísérete a csoportnak. Ezt Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Tanszék vezetője is megerősítette, aki indulása előtt beszélt Szabad Gáborral. Beosztottja arról tájékoztatta, hogy csak akkor vállalja a túrát, ha lesznek fegyveres kísérőik.

Szabad és Fábián egyébként barátok voltak, korábban több túrán vettek részt közösen. Szabad Gábor ezúttal a csoport orvosa volt, de mivel az egyik lövést ő kapta, nem tudott segíteni önmagán.

A szegedi önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik