Belföld

Kopits: Szobatiszta miniszter kell Matolcsy helyett

Kopits György szerint az IMF-fel annyira elfajult a helyzet, hogy már nem lehet taktikázni.

A Költségvetési Tanács első elnöke a Heti Válasznak azt mondta: a kormánynak be kell ismernie, hogy „az eddig követett gazdaságpolitika kudarcot vallott. Manapság kegyetlen a világ az ilyen kísérletezgetésekhez. A kivételesnek gondolt magyar modell ugyanis hazárdjátékkal ér fel”. Kopits úgy véli, Magyarország esetében reális az államcsőd veszélye, de az olasz Monti-, vagy a görög Papademosz-kabinethez hasonló magyar szakértői kormány felállítását nem tartja jó ötletnek.


Fotó: MTI / Beliczay László

Az Orbán-kabinet nyolcévnyi hibás szocialista kormányzás után újabb másfél évet vesztegetett el, de Kopits György szerint Orbán Viktornak „megvan a képessége és a lehetősége, hogy változtasson, s meghozza a szakmailag ésszerű döntéseket. Ezt már bebizonyította az előző miniszterelnöksége alatt. De első lépésben ehhez személycseréket kell végrehajtania. Ez elkerülhetetlen”.

Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön. „Az, hogy Fellegi Tamás vezeti az IMF-tárgyalásokat, ennek beismerése.” Szerinte „Matolcsy után Naszvadi Györgynek is távoznia kell. A költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta a mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Ékes példa erre Magyarország 2012-es költségvetése”.

Kopits szerint sok olyan kitűnő közgazdász van, aki Matolcsynál alkalmasabb, mert nem kérdőjelez meg „szobatisztasági szabályokat”. Ilyen Szapáry György, de a kormányfő körül „rajta kívül is vannak tanácsadók, így Chikán Attila, Csaba László, Járai Zsigmond, akik a jelenlegi gazdaságpolitikával ellenkező véleményüket sosem rejtették véka alá. Eljött az idő, hogy a miniszterelnök rájuk hallgasson”.

A Költségvetési Tanácsban lezajlott személycserékről Kopits György azt mondta, nemcsak az előző elnök (Járai Zsigmond), hanem a mostani esetében is meg kellene szüntetni az összeférhetetlenséget. Szerinte kérdéses, Kovács Árpád képes lesz-e szembeszállni a kormánnyal. „A kabinet képviselőjeként ugyanis néhány cég igazgatótanácsában is szerepet vállalt – fizetésért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik