Belföld

Kezdődnek a felvételik a középiskolákban

Pénteken kezdődnek a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái. 506 intézményben több mint 70 ezer diák bizonyíthat.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők számára január 20-án 14 órától, a 9. évfolyamon az általános tantervű képzésre és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára január 21-én 10 órától kell a vizsgákat megszervezni.

Központi írásbeli felvételi vizsgát összesen 506 intézmény szervez, a vizsgákra közel 70 200 diák mintegy 73 400 vizsgajelentkezését rögzítették.

A 9. évfolyamra történő beiskolázás során magyar nyelv és matematika tantárgyakból különböző feladatlapok készülnek azoknak, akik az általános tantervű, illetve akik tehetséggondozó képzésre jelentkeznek. A 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumok írásbeli felvételi vizsgáján szintén magyar nyelvi és matematikavizsgákat rendeznek.

A vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középfokú iskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A feladatlapokra vonatkozóan tájékoztató található a www.oh.gov.hu honlapon.

A pótló írásbeli vizsgát január 26-án 14 órától tartják. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú és fajtájú központi írásbelit.

A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt – diákigazolványt vagy személyi igazolványt – kell magukkal vinniük. A központi írásbeli vizsga során – körzőn és vonalzón kívül – semmiféle segédeszköz (például számológép) nem használható. A felvételi feladatlapokat tollal kell kitölteni.

A központi írásbeli eredményéről a vizsgát szervező iskola február 9-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik