Belföld

Az új diákhitel csak a bürokráciának jó

A diákhitel 2. tovább növeli az államadósságot és több tízmilliárd forintos terheket ró az állami költségvetésre – jelentette ki Osztolykán Ágnes.

Az oktatási bizottság LMP-s alelnöke szerint, ha életbe lép a “tandíjhitel”, az akár húsz-harminc évre előre meghatározhatja a költségvetést, s ahhoz egy, az egészségügyhöz vagy a nyugdíjkasszához hasonlítható nagyságú költségvetési alrendszert kell megalkotni. Úgy látja továbbá, hogy a diákhitel 2. teljes költségvetési mérlege éves szinten akár 60-80 milliárd forint pluszkiadást okozhat az államnak.

Eközben a kormány ráadásul drasztikusan átszabta a felsőoktatás keretszámait és csökkentette a hozzáférést – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint jelenleg csak az biztos, hogy ősszel húszezerrel több elsőéves hallgatónak kell tandíjat fizetnie.

Az LMP szerint az állami kamattámogatással kínált tandíjhitel-konstrukció a költségtérítéses képzés finanszírozásának olyan rendszerét teremti meg, amely a diákokra, a költségvetésre és az ország jövőjére nézve egyaránt káros. Egyetlen haszonélvezője – véli Osztolykán – a bürokrácia. Az ellenzéki párt ugyanakkor rámutat arra, hogy a diákokat mindeközben teljes bizonytalanságban tartja a kormány, hiszen még mindig nem hozta nyilvánosságra az intézményekre lebontott keretszámokat. Csak az biztos, hogy idéntől a tavalyinál húszezerrel több elsősnek kell majd tandíjat fizetnie.

A Fidesz-KDNP úgy teszi még igazságtalanabbá a magyar felsőoktatási rendszert, hogy egyúttal a költségvetési hiányt is jól megnöveli. E drága és bürokratikus konstrukció helyett egyszerűbb volna tágra nyitni a főiskolák, egyetemek kapuit, erősítve a minőségbiztosítást és az átjárhatóságot – mint azt az LMP felsőoktatási programja javasolja.

Az új diákhitel-konstrukció időzített bomba az államháztartáson belül, hosszabb távon több ezermilliárdos állami kötelezettség-vállalást vetít előre. A diákhitel 2. teljes költségvetési mérlege pedig (kamattámogatás, nemfizetési kockázati prémium, adminisztratív többletköltség) évi akár 60-80 milliárdos pluszkiadást is jelenthet.

„A kecske se lakik jól, a káposzta se marad meg. Mini-felsőoktatás lesz, csak az elitnek, és még a gazdaság is tönkremegy bele” – fogalmazott Osztolykán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik