Belföld

Újszínházas a Trafó-döntés

A szakmai bizottság jegyzőkönyvét meg sem várva hirdette ki a főváros a Trafó új ügyvezetőjét. A Bozsik Yvette ellen szavazók kifogásolják, hogy különvéleményük nem jelenhetett meg.

A Hir24 úgy tudja, hogy a bírálóbizottsági jegyzőkönyv véglegesítését meg sem várva hirdette ki a főváros a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatói pályázatának nyertesét. Egy öttagú bizottság döntött. Mint írtuk, a jelenlegi igazgató, Szabó György és Bozsik Yvette adott be pályázatot, s az utóbbi lett a „nyerő”. A Kossuth-díjas táncművész-koreográfus pályázatát a humánerőforrás tárca és a főváros képviselője szavazta meg (előbbi Orbán Györgyi, utóbbit szerettük volna megtudni, de azt a városháza – ígérete ellenére sem árulta el lapunknak). Úgy tudjuk, ők a bírálati eljárás során gyakorlatilag hozzá sem szóltak a vitához. A hivatalok képviselői mellett Kovács Gerzson Péter táncművész szavazata döntött.

A bizottságban a színházi szakmát Mácsai Pál, a zenész szakmát Fekete Gyula képviselte. Ők nagyon határozottan elmondták szakmai véleményüket a két pályázattal kapcsolatban. Ennek lényege, hogy Bozsik Yvette elképzelései elhibázottak, tévesek, megvalósíthatatlanok, esetenként dilettánsak. Ezért a Trafó eddigi vezetője mellett voksoltak.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A sajtó több helyen ízekre szedte a két pályázatot (Szabó már a szakmai bizottsági meghallgatás után röviddel nyilvánosságra hozta pályázatát, Bozsik Yvette csak döntés után). A győztesében többek között szerepel Bob Wilson, a Theatre du Soleil és a Wooster Group meghívása ugyanúgy, mint Tom Waits-é, Nick Cave-é és Portisheadé. Ezek mindegyike külön-külön is meghaladják a Trafó éves költségvetését, nem beszélve a technikai, infrastrukturális feltételekről. ( A pályázatok összehasonlítása itt olvasható.)

Mint a Fekete lapunknak elmondta, bár tudomásul veszik, hogy a többség Bozsik mellett döntött, de erősen kifogásolja, hogy különvéleményüket nem hozták nyilvánosságra. Ezért meg is állapodtak a fővárossal, hogy ezt a sajtóban, illetve a döntésről szóló jegyzőkönyv záradékában a jövőben megjelentetik.

A Trafó igazgatói posztjáért ősszel írt ki pályázatot a főváros. Az ügyvezető feladatai közé tartozik a különböző művészeti ágakhoz kapcsolódó workshopok, kiállítások, vitaestek, előadás-sorozatok szervezése, és hasonló profilú külföldi intézményekkel való együttműködés, továbbá a közönségbázis szélesítése, fiataloknak fejlesztő-nevelő programok szervezése.

Szőcs Géza kulturális államtitkár márciusban a parlamentben kijelentette, szívesen venné, ha Bozsik és Markó Iván költözne a Trafóba. Ez megerősíti, hogy a döntést valószínűleg nem a pályázatok szakmai színvonala alapozta meg, sokkal inkább előre eldöntött tény volt az eljárás. A tervek szerint az év végéig átveszi a Trafót a fővárostól a kulturális tárca. A Budapesti Operettszínház, a Trafó és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását már nyáron javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésében Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik