Belföld

Orbán az uniós orkánról

A magyar kormányfő a Bild című német bulvárlapnak a jegybanktörvény kapcsán azt mondta: az erőnek engedünk, nem az érveknek.

A Népszabadság ismertetése szerint Orbán Viktor Európa legnagyobb példányszámú lapjában azzal érvelt, hogy a jegybank elnökét még az előző parlament választotta, mandátuma 2013-ig tart, és ez nem is változik. Az új törvénnyel ők csak megemelték a monetáris tanács tagjainak számát. „Ha ezzel az Európai Uniónak problémái vannak, akkor készek vagyunk megfelelni a követeléseknek, akkor is, ha ez hátrányos a jegybankra nézve” – mondta a miniszterelnök.

Aki elvitatja tőlünk a demokratikus akaratot, az pillantson bele az új alaptörvényünkbe – válaszolta a lap kérdésére a ma az Európai Parlamentben vitára készülő kormányfő. Orbán Viktor szerint demokratikus, és az is marad Magyarország, amely a szabadságharcosok hazája. „Hűek maradunk értékrendünkhöz és nemzetünkhöz, még ha szembeszél is fúj” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a szél már orkánerejű.

Ismertetve az Európai Bizottság által indított sürgősségi kötelezettségszegési eljárásokat, a Bild Orbántól megkérdezte, hogy áll az igazságszolgáltatásról és az adatvédelmi ombudsmanról hozott magyar döntés kritikájához. A kormányfő a lapnak azt mondta: „Nyitottak és készek vagyunk minden problémáról tárgyalni, amelyeket az Európai Bizottság komoly érvekkel támaszt alá.”

Az Európai Parlamentben ma kemény vita vár a kormányfőre, aki maga kért felszólalási lehetőséget, de Magyarország az IMF-nél is terítéken lesz; az igazgatótanács ma értékeli a magyar gazdaság helyzetét. Brüsszel kedden úgy döntött: három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások a jegybanktörvényt, a bírói tevékenység felső korhatárát, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik