Belföld

Merre menjen az LMP?

Kikosarazzák-e az MSZP-t és Gyucsányékat? Pártszavazást javasol három megyei választmány az ellenzéki párt szövetségi politikájáról.

Az LMP Baranya, Somogy és Tolna megyei választmánya állt elő a kezdeményezéssel, méghozzá azért, hogy tehermentesítsék a párt nyilvánosság előtti megjelenéséért felelős politikusokat, akiket balról és jobbról egyaránt támadások érnek – értesült az MTI.

A voksolást még a január végi kongresszus előtt megtartanák, hogy a küldöttek már annak eredménye alapján hozhassanak döntéseket. Megítélésük szerint az Orbán-kabinet leváltásának nem lehet elfogadható eszköze és módja egy olyan szövetség, amely a hatalomba visszasegítené a “jelenlegi kormány kétharmados győzelmét előidéző úgynevezett baloldali erőket, vagy azok közvetlen szövetségeseit”.

Bár az ellenzéki párt alapszabálya nem ismeri a pártszavazás intézményét, Szél Bernadett választmányi szóvivő azt mondta, a pártvezetésnek foglalkoznia kell a kezdeményezéssel. Hozzátette: a január végi kongresszuson a párt stratégiájának meghatározása lesz az egyik napirendi pont, és ezen belül szerepelni fog a többi párthoz való viszony.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki korábban többször is nyíltan elutasította az MSZP-vel való összefogást, múlt hét szombaton mondott le. Másnap, a Demokratikus Koalíció konferenciáján Gyurcsány Ferenc elnök azt mondta, hogy az LMP még nem döntötte el, milyen mélységű együttműködésben hajlandó részt venni, a DK-nak viszont törekednie kell a megegyezésre azokkal, akiket az ökopárt a vezetőjévé választ.

A szocialista Kovács László hétfőn kijelentette: lehetségesnek és egyben szükségesnek is tartja, az MSZP és az LMP együttműködjön egymással és más demokratikus pártokkal, szervezetekkel, és így közös jelölteket állítsanak a következő választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik