Belföld

Ismét leállhat a szennyvíztisztítás Dunaújvárosban

Másfél napig decemberben tisztítatlanul ömlött a város szennyvize a Dunába, mert nem volt pénz vegyszerekre.

Öt hónapja nem kapják meg pénzüket a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft-től (DVCSH), így a vegyszer hiánya miatt ismét leállhat a tisztítómű, és a dolgozók a mai napig nem kapták meg január havi bérüket- mondta Nemcsek Tibor, a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft.(DSZSZ) ügyvezetője a Dunaújváros Online-nak.

„Mocskos a helyzet – így is, úgy is”–írja a lap, amelynek több dolgozó is nyilatkozott. Egy közülük elmondta: Hat olyan munkatársáról tud, akikkel a számlavezető pénzintézet a törlesztések elmaradása miatt figyelmeztetés nélkül felbontotta lakásra kötött hitelszerződését. A családoknak nincs megtakarításuk, kilátástalanná vált az életük, és fogy a türelmünk: egyre nehezebben hiszik el, hogy mindezt büntetlenül, következmények nélkül meg lehet csinálni velük- olvasható az internetes oldalon.

Decemberben másfél napra már leállt Dunaújváros 2002-ben átadott szennyvíztisztítója. Akkor a város dobott mentőövet a szorult helyzetben lévő tisztítóműnek a helyi hírlap információja szerint.

Másfél nap alatt becslések szerint 10-12 ezer köbméter szennyvíz folyt tisztítatlanul a Dunába.
A Jobbik helyi szervezete feljelentést tett az üggyel kapcsolatban. A párt szerint a DVCSH Kft. a Dunaújvárossal kötött koncessziós szerződés több pontját is megszegte, és sikkasztás alapos gyanúja is felmerült.

A szennyvíztisztítási díjat az emberek a DVCSH Kft-nek fizetik. Ez havonta mintegy 30-33 millió forint. Megállapodás szerint havonta ebből 16 millió forintot plusz áfát kellene fizetni a szennyvíztisztítást végző cégnek. A befolyt pénzből fedezné a DSZSZ a dolgozók bérét, és a tisztító üzemeltetését. A szennyvíztisztítónak ezen felül még fizetni kellene egy világbanki hitel törlesztőrészletét, a város felé létesítményhasználati díjat, valamint az amortizációt ellensúlyozó víziközmű-felújítási alapot. A dh-online korábbi információja szerint három éve nem történt jelentősebb felújítás a tisztítóban, így kizárólag szakembereknek köszönhető, hogy még működőképes a szennyvíztisztító.

Mindkét cég, a DVCSH és a DSZSZ is többségében önkormányzati tulajdonú. Jelenleg két peres ügy és egy felszámolási eljárás is folyik a cégek között. A DSZSZ perli a DVCSH-t, mert a díjat beszedő cég 2008 óta nem fizeti meg a szennyvíztisztítási díjat. A DVCSH pedig számlázási költségek miatt perelte be a DSZSZ-t. Felszámolási eljárást a DVCSH kezdeményezett a szennyvíztisztítást végző cég ellen, mivel egy korábbi önkormányzati döntés nyomán a cég fizeti a városnak a szennyvíztisztító 350 milliós adósságát. A felszámolást első fokon elutasították, másodfokon a fővárosi ítélőtábla tárgyalja majd.

A Fehérvár24 megkereste az önkormányzat szóvivőjét. Németh Tünde azt mondta: mint decemberben, most sem kíván a városvezetés az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.

A DVCSH-nál is érdeklődtünk délután, ám csak az egyik részleg vezetőjét értük már el, aki sem a kommunikációért felelős ember, sem az illetékes vezető telefonszámát nem adta ki. További információt az üggyel kapcsolatban csütörtökön kaphatunk csak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik