Belföld

Gyurcsány: Mivel lehet választást nyerni?

"Ki lehet, ki szabad-e cselezni a választót annak érdekében, hogy aztán jót tegyen az ember?" A DK elnöke immár úgy véli: nem.

Megszorítások ígéretével még sehol nem nyertek választást – írja a Demokratikus Koalíció elnöke legújabb Facebook-bejegyzésében. Gyurcsány Ferenc súlyos morális dilemmának nevezi, hogy a politikus „nyilván azt szeretné, ha hatni tudna a közéletre. Ahhoz, hogy jelentős befolyása legyen, kormányozni kell, azaz mandátumot kell szerezni a választóktól”.

Mi van, ha a választók csak valami olyanra kívánnak mandátumot adni, ami nem valósítható meg, vagy csak hatalmas károkkal? Ki lehet, ki szabad-e cselezni a választót annak érdekében, hogy aztán jót tegyen az ember?” – teszi fel a kérdést írásában a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc – saját tapasztalatai alapján – immár úgy véli, akkor is őszintén kell beszélni, ha nyilvánvaló a kiigazítási, megszorítási kényszer. Szerinte nem teljesen igaz, hogy nincs baloldali gazdaságpolitika, mert „vannak olyan megoldások, amelyek inkább szolgálják a társadalmi igazságosság érvényesítését, a társadalmi különbségek csökkentését, mint mások”, bár az igaz, hogy „az egyensúly nem bal- vagy jobboldali kérdés. Az kényszer.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik