Belföld

Nehéztüzérség a Klubrádió mellett

Először tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, leánykori nevén a Fővárosi Bíróság a Klubrádió 92,9-es frekvenciáért indított perét.

Fél 9. Nem áll sor a bíróság előtt. Nem úgy, mint tegnap a köztársasági elnök hivatalánál. Csak az ATV és az Echo tv kíváncsi a mai tárgyalásra. A Klubrádiót Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter képviseli.


FotóK: Hír24

Egyszerre két helyen

A Klubrádió a 2010-es választások előtt hiába pályázta és nyerte meg az üressé vált 92,9-es frekvenciát az akkori Országos Rádió- és Televízió Testület döntése alapján, mert a választások után az ORTT jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem kötött vele szerződést. A Szalai Annamária által vezetett testület ezt azzal indokolta, hogy a Klubrádió nem mondott le az általa már használt frekvenciáról, és a szabályok szerint egy tulajdonos nem üzemeltethet két rádiót ugyanabban a vételkörzetben.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa korábban azzal érvelt, hogy már a pályázati anyagban jelezte, mielőtt megkezdi a 92,9-es hullámhosszon a sugárzást, a 95,3-ason befejezi az adást. Később is megerősítették, hogy eszükbe se jutott egyszerre két fővárosi frekvencián szólni. Bárándy Péter is ezeket az érveket említette ma.

Legközelebb

A tárgyalás gyorsan véget ért. A médiahatóság ügyvédje kisiskolásan sorolta annak az ellenkeresetnek a tartalmát, amit a bíró csak ma reggel kapott kézhez. A Klubrádió ügyvédje szóvá is tette, hogy olyan rövid időt kaptak az MNHH ellenkeresetének tanulmányozására, hogy érdemben nem tudnak ahhoz hozzászólni. Ezek után egy hosszadalmas időpont-egyeztetés következett, majd megállapodás, február 28-án folytatják. A tárgyalás után Arató András a Hír24-nek azt mondta, hogy a napokban egyeztetést kezdeményezett a médiahatóság elnökével, egyelőre azonban nem kapott választ.

A jövő

A rádió honlapján azt írják, hogy minden törvényes jogi eszközzel élni fognak, hogy a Klubrádió továbbra is hallható legyen az éterben. Arra készülnek, hogy online folytatják a rádiót. De ennél még tovább is mennének: „Keressük, és ha megtaláljuk, használni is fogjuk az összes számunkra technikailag és anyagilag elérhető alternatív műsortovábbító lehetőséget. És közben bízunk a független magyar bíróságban is.”

Tüntetnek
Hadd szóljon! Ezért tüntetnek január 22-én, vasárnap délután 3 órától a szólás szabadságának hívei, akik itt is tiltakozni akarnak a Klubrádió elhallgattatása ellen, és akiknek elegük van abból, hogy alapvető demokratikus jogaiktól fosztják meg őket az Európai Unió egyik tagállamában. Mindenkit várnak a Batthyány-örökmécseshez a szervezők, a Hadd szóljon! Egyesület tagjai és pártolói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik