Belföld

Pezseg a honvédelmi tárcánál a “helikopterbiznisz”

Nemcsak az amerikai kormány, hanem amerikai és európai ipari szereplők ajánlatait is vizsgálja a Honvédelmi Minisztérium a szállítóhelikopterek beszerzésére vonatkozólag.

Miközben a HM tárgyalásokat folytat az amerikai tengerészgyalogságtól kivont harminc darab UH-1N könnyűhelikopter ingyenes átvételéről és – már magyar költségen, teljes körű műszaki támogatással történő – rendszeresítéséről, az amerikai Sikorsky, illetve az európai Eurocopter és AgustaWestland is érdeklődésüket fejezték ki új gyártású gépek szállítása iránt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A korábban perspektíva nélküli szakmai terület valósággal felpezsdült – fogalmazott a lap egyik forrása -, amióta a kormány bejelentette, hogy megvizsgálja a harminc amerikai helikopter beszerzésének lehetőségét.

A cikk szerint mivel a honvédség helikoptererőinek helyzete tarthatatlan, az ügylet kivitelezésének időtartama kulcsfontosságú. A használt UH-1N helikoptereknek az a legnagyobb előnye, hogy szállításuk akár egy éven belül megkezdődhetne. A lap információi szerint részben ugyanebből a megfontolásból továbbra sem került le a terítékről a meglévő szovjet-orosz helikopterek továbbüzemeltetésének lehetősége sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik