Belföld

Még többet kell fizetniük a végtörlesztőknek?

Akik eladásból végtörlesztenék ingatlanjukat, és január végéig nem tudják igazolni a rendelkezésükre álló pénzt, előfordulhat, hogy rosszabbul járnak, mint a végrörlesztési törvény előtt.

A győri Openhouse Ingatlanközvetítő szerint gond van a végtörlesztés szabályozásával, a bankok ugyanis nem fogadhatják el az önerő igazolására a megkötött adásvételi szerződést. Azok, akik ingatlanuk eladásából végtörlesztenének, hátrányt szenvednek.

Az Openhouse a PSZÁF elnökétől kért állásfoglalást az érintett kör érdekében – mondta a Hír TV-nek Molnár Kristóf ügyvezető.
Egy óriási fekete foltot fedeztünk fel a rendszeren, miszerint azok az ügyfelek, akik eladásból szeretnék végtörleszteni az ingatlanjukat, illetve eladásból szeretnék fedezni a végtörlesztést, ők sajnos kimaradtak ebből a módosított törvényből, miszerint január végéig igazolni kell vagy egy visszavonhatatlan hiteligérvénnyel, vagy pedig egy bankszámlakivonattal, hogy rendelkezésükre áll a pénz. De mi van azokkal, akik ezt eladásból fedezték, és mondjuk egy februári határidőt írtak bele a szerződésbe, hát ők ezt nem fogják tudni bemutatni, és igazolni a bank felé, hogy megvan az önerejük, így sajnos ők lecsúszhatnak erről a végtörlesztésről.

Ez azért is visszás, mert ha ők le fognak maradni a végtörlesztésről, sajnos lehet, hogy nem is tudják eladni az ingatlanjukat, hiszen az aktuális árfolyamon már lehet, hogy nem tudnák visszafizetni, hiszen rá kellene fizetni. Így ők nem teljesítettek, ezért az is előfordulhat, hogy nekik a foglaló dupláját kell visszaadni, tehát sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mint a végtörlesztési törvény előtt – mondta Molnár Kristóf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik