Belföld

Horrorfilmbe illő jelenetek a testünkben

Néhány napos tüneteket produkáló „megfázással” nem érdemes orvoshoz fordulni. Ha azonban a baj nem múlik, ott már baktériumok lehetnek a háttérben, elkél ellenük a külső segítség.

Kapcsolódó cikkek

Tipikus téli megbetegedésnek tekinthető az influenza, a „klasszikus” megfázás és szövődményeik. Ha a kórokozók átjutottak szervezetünk védelmi rendszerein, vagyis megbetegedtünk, kíméletlen harc kezdődik mikroszkopikus méretekben.

A vírus valójában nem több, mint egy fehérjeburokban lévő örökítőanyag, önálló életre, szaporodásra képtelen teremtmény. Sikere kizárólag horrorfilmbe illő „viselkedése” miatt lehet: ha bejut egy gazdaszervezetbe – esetünkben egy sejtbe – azt átprogramozza, és segítségével nagy iramban sokszorozza meg magát.

A vírusokkal még elbánunk

Az immunrendszer elsődleges feladata, hogy felkutassa és megjelölje a szervezetbe beférkőzött vírusokat és a megfertőzött sejteket. A megbillogozott ellenségre pedig ezután a „második körben” olyan fehérjéket juttat, ami elpusztítja a kórokozót – fogalmaz az FN24-nek Tarpay Ádám általános orvos.

Vírusok és bacilusok
Sorozatot indítottunk, ahol mindenki számára érthetően, logikusan mutatjuk be szervezetünk harcát a vírusok és baktériumok ellen, mert úgy véljük, könnyebben felvehetjük a kesztyűt, ha tudjuk, mivel állunk szemben. A továbbiakban alapvetően egészséges szervezetből indulunk ki és kizárólag a téli időszakra jellemző vírusos illetve bakteriális megbetegedésekkel foglalkozunk. Az első rész itt olvasható.

A téli megbetegedések 90 százalékát vírusok okozzák, és ideális esetben az immunrendszer 2-4 nap alatt minimális külső segítséggel képes legyőzni őket. Magyarul ha orvoshoz fordulunk, a „gyógyszer” nagy valószínűséggel C-vitamin és különböző immunerősítő szerek lesznek, szükség esetére pedig lázcsillapítót ír fel a doktor.

Pár napig tartó megfázásos tünetekkel, orrdugulással, orrfolyással, hőemelkedéssel, torokfájással tehát nem kell rögtön orvoshoz szaladni. A vírusok elleni csatát a legtöbb esetben a szervezetünknek magának kell megvívnia, mi magunk vitaminokkal, pihenéssel – lehetőleg szigorúan ágyban fekve – segíthetjük a leghasznosabban.

Ha jönnek a „nehézfiúk”

Ha a tünetek néhány nap múltán nem enyhülnek, erős a gyanú, hogy támadást már baktériumok folytatják. Ezt nevezzük szövődménynek, másodlagos fertőzésnek, és a komoly baj, mint például a tüdőgyulladás elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. A vírusokkal való küzdelem során ugyanis az immunrendszer meggyengül, és sok esetben nem képes ellenállni a baktériumok kisebb rohamának sem, amelyet pedig egészséges állapotban még gond nélkül visszavert volna.

Van, amikor elkerülhetetlen az orvosi segítség

A vírushoz képest a baktérium már igazi nehézfiú, mozgásra, szaporodásra, egyszóval önálló életre képes élőlény. A testünkbe jutva ő is megpróbálja átvenni az irányítást, szaporodni kezd, energiaszükségleteit pedig a szervezetünkből fedezi. Élete során természetesen a baktérium is különböző anyagokat juttat a környezetébe, azaz a mi szervezetünkbe. Ezek pedig panaszokat okoznak, tüdőgyulladás esetén például lázt idéznek elő, és halálos veszélybe sodorják az embert azzal, hogy csökkentik a tüdő légzőfelületét.

Az immunrendszer természetesen a baktériumok ellen is azonnal felveszi a harcot, amit a „csatatér” elhelyezkedésétől függően akár mi magunk is láthatunk. Tüszős mandulagyulladás esetén például apró, fehér foltok figyelhetők meg a mandulán ami nem más, mint fehérvérsejtek hada, amint éppen aprítja a szerv felszínén tobzódó bacilusokat.

Mint említettük, itt már elkél a segítség, amit az orvos antibiotikumok formájában ír fel, ám ezekkel is óvatosan kell bánni – ez lesz következő cikkünk témája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik