Belföld

Állásukkal fizethetnek a betegeken gúnyolódó mentők

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2012. 01. 16. 12:08

Nem az első eset, hogy tiltott felvételeket töltenek fel mentődolgozók a világhálóra. Az Országos Mentőszolgálat ezért Facebook-szabályzatot alkotott. Épp ma tervezték kiadni.

A magatehetetlen betegeket fényképezték, és a fotókat humorosnak, gúnyosnak szánt kommentárokkal az internetre töltötték fel eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban – számolt be mai számában a Blikk. A napilap úgy tudja, a képeket még tavaly augusztus 17-én tette közzé az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsijának legénysége, „Központi Eset” nevű felhasználóként a Facebookon, ahol vasárnap délig láthatóak is voltak.

A fotókon többek között hordágyon, lógó karral fekvő hajléktalan asszony, magatehetetlen idős ember és fiatal lány látható a mentőautó hátuljában. A képeket gunyoros, olykor morbid megjegyzésekkel kommentálták.

„Első körben vizsgálatot indítunk annak kiderítésére, hogy pontosan kikhez kötődik az említett Facebook-oldal, és azon milyen tartalom, mennyi ideig, milyen formában volt elérhető. Csak ez után kezdődhet meg a fegyelmi eljárás, ami megrovással, de akár elbocsátással is zárulhat. Erről a bizottság dönt majd” – mondta a Hír24 megkeresésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki hangsúlyozta, amellett, hogy a képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat.

„Nagyon súlyos etikai vétségről van szó. Az egészségügyi törvény egyértelműen kimondja, hogy minden olyan adat, ami a betegellátással kapcsolatos, védettnek számít. Így fotók készítése és közzététele is tilos, kivétel, ha a felvételek oktatási céllal készülnek, de ebben az esetben is főigazgatói engedély szükséges hozzá” – nyilatkozta a szóvivő. Hozzátette: „Éppen a múlt héten készült el és ma terveztük kiadni a közösségi oldalak használatára vonatkozó „Facebook-szabályzatunkat”, amelyben egyértelműen leírjuk a betegellátással összefüggő adatok kezelésére vonatkozó szigorú szabályokat. A szabályzatnak másfél hónappal ezelőtt láttunk neki, és azért volt rá szükség, mert korábban is előfordult, hogy például balesetekről készült képek kerültek fel a világhálóra, amelyen rendszám volt látható.”

Lakatos Viktor ügyvéd szerint jogi szempontból nem egyértelmű, hogy valóban sérültek volna a betegek személyiségi jogai, a történtek etikátlan oldala azonban vitathatatlan.

„A személyiségi jogok mindig konkrét személyhez tapadnak, legyen az természetes vagy jogi személy. Csak az a felvétel sértheti a rajta szereplő személy – adott esetben az ellátott beteg – személyiségi jogát, amelyiken felismerhetően látható. Mivel ezeken a képeken, amik a sajtóban megjelentek, nem azonosítható a beteg személye, így személyiségi jogai álláspontom szerint nem sérültek” – nyilatkozta portálunknak az ügyvéd. „Azonban sérthetik ilyen felvételek és finoman szólva “illetlen” hozzászólások, képaláírások magának az Országos Mentőszolgálatnak, mint jogi személynek a jó hírnevét. Hiszen a képeket nézve nyilván senki sem kívánja, hogy élete egyik legkiszolgáltatottabb pillanatában egyesek szerint vidámnak tartott fotók témájaként használják fel” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.