Belföld

Schmitt Pál álomfő az ellenzéknek

Török Gábor szerint inkább az ellenzéknek lenne érdeke, hogy a köztársasági elnök a helyén maradjon.

Morálisan mindenképpen vitatható álláspont, hogy a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter bulvárkacsának minősítette Schmitt Pál doktori disszertációjának az ügyét – jelentette ki Filipov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Legfőképp azért, mert érdemi cáfolat nem érkezett a plágiumvádra. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak a reakciója nem nevezhető cáfolatnak – tette hozzá. Filipov szerint nagyon úgy tűnik, hogy plágium történt, ezért a köztársasági elnöknek – akinek a tekintélye a legfontosabb fegyvere – illene lemondania.

Fodor Csaba, a Nézőpont intézet elemzője is úgy vélte: mindenképpen bizonyításkényszerben van még az államfő. A médiát nem hatotta meg a közlemény, melyet hivatala korábban közzétett. Szerinte Schmitt Pálnak mérlegelnie kell két nagyon fontos dolgot: egyrészt azt, hogy az államfői intézmény milyen sérelmet szenvedhet el akkor, ha marad, ha megy, másrészt azt, hogy a Fidesz-táborban mindez milyen hatást vált ki. Hiszen az ő szimbolikusan mégis kötődik ahhoz az oldalhoz – írta a hirado.hu.

Török Gábor az m1 Az Este című műsorában korábbi kijelentését – miszerint ha igazak a vádak, Schmitt Pál nem élheti túl a mostani botrányt – úgy magyarázta: ez nem jelenti azt, hogy az államfő holnap lemond. Előfordulhat, hogy egy politikus hivatalban marad, miközben politikailag halott. Ellehetetlenülhet a működése, és sem a jobb-, sem a baloldalnak nem jelentheti már azt, amit jelentett korábban.

Úgy vélte: ha igazak a vádak, akkor a Fidesz érdeke lehet, hogy az államfőt megkérjék a távozásra. Egyrészt komoly, pozitív precedenst teremthetnek, mert lenne következmény, ami nagyon ritka Magyarországon. Másrészt megszabadulhatnának egy tehertétellé vált politikustól, harmadrészt pedig lehetőségük lenne arra, hogy két évvel meghosszabbítsák a mostani, kétharmados többséggel választott, és a következő ciklusba is jócskán belenyúló köztársasági elnöki mandátumot, hiszen így legközelebb 2017-ben kerülne sor új választásra. Ezek olyan erős érvek, melyeket a hatalmi logikában mindig is erős Fidesz meg fog fontolni – mondta Török Gábor.

Sok mindenkinek érdeke lehetett, hogy ilyen helyzetet keltsen. Azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy a Fidesz előálljon egy ilyen súlyú botránnyal, és így amortizálja le saját politikusának a tekintélyét. Még ha érdeke is lenne az államfői szék megüresítése, az már nem, hogy egy ilyen rendkívül fajsúlyos üggyel álljon elő. Ennek semmi értelme nem lenne, mert ez visszahullna a jelölő pártra és a kormányfőre is. Ez leginkább az ellenzéknek lehet jó. Viszont az az érdekes helyzet alakult ki, hogy Schmitt Pál maradása ma inkább az ellenzék érdeke, mint a kormányoldalé. Ugyan az ellenzék a lemondását követeli, de a politológus szerint mára már felcserélődtek a háttérben az érdekek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik