Belföld

Novák Előd EU-s zászlót égetett

Az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta a Jobbik elnöke pártjának szombati demonstrációján, a párt alelnöke egy EU-s zászlót is elégetett.

Vona Gábor hadüzenetnek nevezte José Manuel Barroso szerdai levelét, amellyel szavai szerint az Európai Bizottság Magyarország függetlenségét sértette meg. Vona Gábor hangsúlyozta: népszavazáson kell dönteni az ország unióból való kilépéséről. Szavai után a tömeg Lépjünk ki! és a Vesszen Trianon jelszavakat skandálta.

Vona Gábor szerint az Európai Bizottság a szerdai levelével egy földön fekvő országba rúgott bele. Mint mondta, a bizottság három törvény módosítását, valamint a költségvetés változtatását kéri az országtól, ezzel azt várja: “mondjunk le függetlenségünkről”, és “szorítsuk meg a magyar népet”. Vona Gábor, hangsúlyozva, hogy nem az Orbán-kormányt védi, azt üzente Európának: “sem a függetlenségünkből, sem a hazánkból, sem a földünkből többet nektek nem adunk”.

A Jobbik elnöke képmutatónak nevezte az Európai Bizottság elnökét, és feltette a kérdést: Barroso miért nem írt levelet akkor, “amikor az országot rablók privatizáció útján széthordták”, amikor “a bankjaik devizahitel csapdába kergették az embereket” vagy amikor “kiderült, hogy az egyik miniszterelnökünk pufajkás, a másik D-209-es, a harmadik pedig komplett idióta”.

“Gyarmat lettünk” – mondta felszólalásában Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő. Szerinte “Magyarországot megszállták”, ehhez pedig nem kellett más, mint a rendszerváltó elit, amely jelenleg is a parlamentben ül, a patkó mindkét oldalán. A politikus azt mondta: az Európai Unió vagy az IMF nem megszorítani, hanem megfojtani akarja az országot.

Mint több szónok is hangoztatta, az utcát vissza kell vennie a Jobbiknak azoktól, akik az utóbbi időben méltatlanul demonstrálnak ott. A másik két ellenzéki párt megmozdulásaira utalva Vona Gábor kijelentette: “a legközelebbi tüntetésükön ott leszünk mi is”.

A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra szólította Murányi Leventét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. A két férfi együtt gyújtotta meg és égette el az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.

A tüntetésen a résztvevők a Káplár utca és a Pengő utca között megtöltötték a Lövőház utcát. Sokan jobbikos, hatvannégy vármegyés és nemzetiszínű zászlóval érkeztek a rendezvényre, és több embernél is uniós zászló volt, amelyre a “nem” szót festették.

A tüntetésen több, hasonló katonai fekete öltözéket és bakancsot viselő csoport is jelen volt. A rendezvény szervezői bejelentették: a demonstráción megjelent az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A demonstrációt a rendőrség biztosította.

Olvasói sztorik