Belföld

Tekintélyt vagy eszközt vet be Barroso?

Az MTI a bizottság tekintélyéről, a Bruxinfo a testület eszközeiről, kvázi bírósági jogköreiről írt.

Az Európai Unió végrehajtó szerve élni fog a tekintélyével annak biztosításáért, hogy a magyar törvények megfeleljenek az uniós elvárásoknak – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke szerint fennáll a veszélye, hogy Magyarország megsérti az uniós jogot.

“Felhasználjuk minden tekintélyünket annak biztosítására, hogy Magyarország igazodjon az EU elveihez és értékeihez” – fogalmazott Barroso, az MTI szerint. A Bruxinfo tudósítása alapján ugyanakkor az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy Brüsszel minden rendelkezésre álló eszközt bevet azért, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek. Az Európai Bizottságot a szerződések kvázi bírósági jogkörökkel ruházták fel – emlékeztetett.

José Manuel Barroso a dán elnökség és a biztosi testület közös évadnyitó ülése után azt mondta, elégedettséggel tölti el az a magyar bejelentés, miszerint a hatóságok készek módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel.

A biztosok testülete a január 17-i ülésén foglalkozik a kérdéskörrel és akkor dönt arról, hogy indít-e kötelezettség szegési eljárást a bírák korai nyugdíjaztatása, illetve az adatvédelmi hivatal és a jegybank függetlensége ügyében. Előzőleg megvizsgálják, a kifogásolt törvények összhangban vannak-e az uniós joggal.

Kende Tamás nemzetközi jogász az Inforádiónak azt mondta, az, hogy a Bizottság most “összegyűjtötte” a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket – és azokat nem egyedi jogsértésként értékeli, hanem a jogállamiság, a demokrácia szempontjából vizsgálja – arra utal, hogy gyakorolni, illetve tesztelni akarja új hatásköreit, amelyeket a Lisszaboni Szerződés adott.

Update: Az MTI időközben kijavította magát, most már így fordítják Barroso szavait: “Felhasználjuk minden hatalmunkat annak biztosítására, hogy Magyarország igazodjon az EU elveihez és értékeihez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik