Belföld

Martonyi: Elfogadjuk a konkrét kritikát

A külügyminiszter egy brüsszeli uniós lapban reagált az Európai Bizottság tegnapi állásfoglalására. Az ítélkezést és a paternalista hangvételt elutasítja.

A külügyminiszter a European Voice c. brüsszeli lapban reagált az Európai Bizottság tegnapi állásfoglalására, mely lényegében egyhetes határidőt adott a kormánynak, hogy egyértelművé tegye: hajlandó visszavonni három kifogásolt jogszabályt – számol be az Index.

Martonyi szerint az elmúlt 20 év jelentős részeiben érintetlenül hagyta Magyarország régi kommunista struktúráit, és az ország néhány éve az összeomlás határára jutott.

A Fidesz 2010-es hatalomra jutásakor a régi struktúrák átalakítását és a demokráciába való átmenet befejezését ígérte. A változások legemblematikusabb pontját az új alkotmány és az azt övező sarkalatos törvények jelentik. Martonyi szerint a változások gyorsak és széles körűek voltak, melynek során hibákat is elkövettek: a fair és konkrét kritikát elfogadják, de a gyengén megalapozott, általános ítélkezést, amit nem az országért való őszinte aggodalom motivál, elutasítják.

Martonyi gondolatai így folytatódnak: A Fidesz konzervatív párt, mely nem riadt vissza attól, hogy példátlan demokratikus felhatalmazását használva a jogalkotásban megjelenítse konzervatív értékrendjét.

Martonyi leszögezi, hogy Magyarország építő párbeszédet ajánl. Ezzel szemben az ítélkezés, a hamis információkon alapuló rágalomhadjáratok erősíti a válságban lehetőséget szimatolókat, különösen szélsőjobbot.

Jogsértések előfordulnak, de azokra a megoldást és a kompromisszumokat a kölcsönös bizalom és tisztelet alapján keressük meg– javasolja Martonyi.

Mint beszámoltunk róla, a napilapoknak nyilatkozó elemzők, poltikusok szerint a brüsszeli követelés inkább diplomáciai üzenet, de vannak reális veszélyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik