Belföld

Görögországi gyilkosság miatt ítéltek el egy magyar párt Szegeden

Nem jogerősen tizenkét és tizennégy év fegyházbüntetésre ítélt egy magyar párt egy görög férfi 2006 augusztusi korinthoszi meggyilkolása miatt a Szegedi Törvényszék.

A jelenleg 33 éves elsőrendű vádlott, Juhász Zsuzsanna már évek óta Görögországban dolgozott, 2003-ban azonban a hatóságok elfogták, és illegális munkavállalás miatt kiutasították az országból. A bácsalmási nő később húga útlevelét használva tért vissza. Egyszer prostitúció gyanúja miatt előállították, ujjlenyomatot is vettek tőle, de akkor a vádlott már testvére adatait használta.
A nő 2006 augusztusában élettársával, Szabó Sándorral – aki más bűncselekmények miatt kiszabott kétéves börtönbüntetés elől menekült Magyarországról – érkezett Görögországba. Korinthosz városában megismerkedtek a későbbi sértettel, egy 63 esztendős helybéli férfival, ő felajánlotta, hogy a vádlottak nála lakhatnak. Mivel nem tudták fizetni az albérleti díjat, a házigazda ki akarta őket tenni a lakásból.
2006. augusztus 24-én a nő és a sértett is italozott. Kora délután a sértett megpróbált szexuális kapcsolatot kezdeményezni a lakásban egyedül tartózkodó nővel, ő azonban ellenállt, és a férfit több alkalommal megrúgta. A bántalmazásba a nő lakásba visszaérkező élettársa is bekapcsolódott, majd a védekezésre képtelen állapotba kerülő férfit a vádlottak együtt behúzták az ablaktalan fürdőszobába, megkötözték, és a helyiség ajtaját kívülről rázárták. A férfinak így esélye sem volt a menekülésre. Azért, hogy a szomszédok ne hallják meg a sértett segélykiáltásait, felhangosítottak egy hifitornyot és egy CD-lejátszót, majd távoztak a lakásból, és a sértett gépkocsijával Athénba, onnan komppal Olaszországba, végül stoppal Magyarországra utaztak.
A sértett holttestét augusztus 29-én fedezték fel, halálának időpontját és okát azonban a test előrehaladott bomlása miatt nem lehetett pontosan megállapítani.
A vádlottak később visszatértek Görögországba, és a nő 2008-ban csak akkor adta föl magát, amikor a bűncselekmény helyszínén talált ujjlenyomatok alapján húgát Magyarországon őrizetbe vették, és már kiadatására készültek.
Az eljárás során Juhász Zsuzsanna először magára vállalta a gyilkosságot, később azonban módosított vallomásán, és azt mondta, társa kötözte meg az idős férfit. Szabó Sándor az eljárás során következetesen megtagadta a vallomástételt, egy alkalommal azonban a nyomozóhatóság előtt azt állította, hogy közösen követték el a bűncselekményt.
A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettében és jármű önkényes elvételének vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Juhász Zsuzsannát ezért tizenkét, Szabó Sándort – többszörös visszaesőként – tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta. A férfit a bíróság kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből.
Az ügyész perbeszédében életfogytiglani büntetés kiszabását kérte, így a vádlottak látható megkönnyebbüléssel vették tudomásul az ítéletet, amely nem jogerős, mert vád és a védelem egyaránt fellebbezést jelentett be ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik