Belföld

Csongrádon fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat

A kerékpárosok biztonságos közlekedését szolgálja az a fokozott ellenőrzés, amelyre az év elején január 06. és 22. között kerül sor Csongrádon és környékén.

Erre azért volt szükség, mert a közlekedők ezen csoportja a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevője, valamint arányuk az összes közlekedési baleseten belül magas. Egy esetleges baleset során pedig a nagymértékű sebesség és a tömeg-különbség miatt nagyobb a baleseti kockázatuk.

A csongrádi rendőrök rendszerint a délutáni és kora esti órákban ellenőriznek a polgárőrök jelenlétében és támogatásával, mely során különös tekintettel ellenőrzik az előírt világítóberendezések, a láthatósági mellény meglétét és használatát, valamint az ittasságot. Ezek ugyanis baleseti okként gyakran szerepelnek. Mindezeken felül az egyenruhások minden esetben ellenőrzik a kerékpárokat a körözési rendszerben is.

Az elmúlt időszak alatt végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival.

A gyalogosok és kerékpárosok között sokan vannak a gyermekek és idősebbek. Korukból adódó esetleges rosszabb érzékszervi adottságaik miatt sajnos gyakran figyelmetlenebbek, nem körültekintően, takarásból lépnek le az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közlekedő jármű távolságát, sebességét.

A rendőrök a vonatkozó jogszabályok alapján, az adott helyzettől függően, a körülményeket figyelembe véve differenciáltan intézkednek a szabálysértőkkel szemben, mely lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, illetve szabálysértési feljelentés.

Az ellenőrzés során az egyenruhások a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága által biztosított világítóberendezést és szabályismertető szóróanyagot is osztanak, valamint a Tegyünk Együtt Térségünk Biztonságáért Program által készített szóróanyagot is átadják az ellenőrzés alá vontaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik