Belföld

Tízéves a Szegedi Pinceszínház

Fennállásának tizedik évfordulóját ingyenes esttel ünnepli szerdán a Szegedi Pinceszínház, amely a jubileum alkalmából májusig tartó különleges előadássorozattal is várja a közönséget.

Szerdán lesz pontosan tíz éve, hogy felgördült a függöny, akkor még a régi, Horváth Mihály utcai pincében és bemutatták az első darabot – idézte fel az MTI-nek Kancsár Orsolya, az intézmény egyik vezetője, hozzátéve, hogy akkor Darvasi László Vizsgálat a rózsák ügyében című előadásával mutatkoztak be a szegedi közönségnek.
Elmondta, hogy a szerdai gálaestre igyekeztek olyan vendégeket hívni, akik az elmúlt tíz évben megfordultak a szegedi teátrum színpadán. Az esten, amelyen video- és hangfelvételekkel, fényképekkel és újságcikkekkel is megidézik a múltat, vendégük lesz Főző Ditta, Szűcs László, Janik László, Megyeri Zoltán, Somló Gábor és Király Levente is.
Ezt követően májusig minden hónapnak saját előadója lesz és a hétvégék programját ők határozzák majd meg. Januárban a Pinceszínház társulata játszik minden hétvégén. Februárban a befogadott társulatok, márciusban a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai és a szentesi “drámaisok” állnak ismét színpadra. Áprilisban egy új bemutatóval, egy Shakespeare-darabbal lepi meg a közönséget a színház társulata, végül májusban egy monodráma-fesztivállal zárul az ünnep.
A Szegedi Pinceszínház a város első és ma is egyetlen folyamatosan működő stúdiószínháza. Az elmúlt évtizedben mintegy negyven saját bemutatójuk volt, amelyeket kiegészítettek a befogadott produkciók. A vezetők – Kancsár József és Kancsár Orsolya – elsődleges célja, hogy olyan stúdióelőadásokat ismertessenek meg a nézőkkel, amelyek eddig még nem, vagy csak nagyon ritkán voltak láthatóak a városban, illetve a régióban. Kiemelten fontos feladatuknak tartják kortárs drámák bemutatását.
Független befogadó színházként olyan társulatoknak is otthont adnak, amelyek újszerű, kísérleti előadásokat hoznak létre. Köztük van a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ), a Focus Műhely, a Lábjegyzet Színház és az IMPRO Társulat. Emellett iskolai beavatószínházi programot is működtetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik