Belföld

Elmarad a BKV-mentő közgyűlés

A Fidesz-KDNP-frakció kérte a halasztást, és határozott ígéretet tett arra, hogy felgyorsulnak a kormánnyal folytatott tárgyalások.

Kapcsolódó cikkek

Tarlós István a múlt héten jelentette be, hogy a BKV kritikus helyzete miatt holnapra összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A főpolgármester arról is beszélt, hogy jelentős forrásátcsoportosítást készítenek elő.

A szerdára tervezett közgyűlésen döntöttek volna egyebek mellett arról, hogy a főváros 15 százalék forrást zárol az intézményeknél, s az összeget a BKV működési céljaira fordítja, 6 milliárd plusz 4 milliárd forint közvetlen pénzügyi támogatást nyújt a cégnek, 9 milliárd forint tagi kölcsönt ad április 30-ig, befagyasztja az összes nem kötelező feladatot, és a legvégső esetben tarifaemelés következhetett volna.

Ám csak akkor lépi meg mindezeket a Városháza, ha a kormány felszabadítja a 32 milliárd forintos normatív támogatást, és megadja a főváros által kért 21 milliárd forintos segítséget.

A kormányfő vasárnap az MTI-nek azt mondta, a kabinet a budapestiek oldalán áll, de hosszabb távon szerinte fenntarthatatlan, hogy az ország legjobban fejlődő gazdasági térsége ne tudja a szegényebb országrészektől való forráselvonás nélkül megszervezni a tömegközlekedését.

Orbán Viktor szerint a fővárosnak meg kell oldania, hogy a kormány támogatása nélkül is működjön a tömegközlekedése, mivel azonban az csak fokozatosan történhet meg, a kormány addig is “szívesen társul” olyan programhoz, amely a BKV hosszú távú fenntartásáról szól.

A főpolgármester hétfőn nyolc pontból álló javaslatcsomagot küldött a kormányfőnek, ugyanakkor megjegyezte: ha “most a rövid távú problémát nem oldjuk meg a kormánnyal közösen, akkor semmiféle hosszú távú megoldásnak nincs értelme és létjogosultsága, mert másfél hónapon belül összeomlik a BKV”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik