Belföld

“Egy IMF-megállapodással nem adjuk fel függetlenségünket”

A háborút be kell fejezni, békét kell kötni a nagy gazdasági szereplőkkel és a társadalom egészével - nyilatkozta a Századvég igazgatója a Magyar Nemzetnek.


“Ha pénzt kérünk Európától, akkor nem szerencsés
hanyag kezeléssel gyanúsítani egyes nyugati pénzintézeteket”
(Fotó: MTI)

Gazdaságfilozófiai és gazdaságpolitikai fordulatot sürget Heim Péter, a Fidesz-közelinek tartott Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa a Magyar Nemzetnek adott interjújában – írja a Napi Gazdaság. Az elmúlt hét fejleményeit kommentálva megjegyzi, hogy 80 százalék körüli GDP-arányos államadóssággal nem mennek csődbe államok, de a befektetői bizalom lenullázódása baj. A piac tisztában van azzal, hogy a tavalyi adósságcsökkentés technikai jellegű volt, mivel a magánnyugdíj-pénztári vagyon átcsoportosításával történt.

Heim szerint az IMF-fel akkor lehet megállapodni, ha kormány szigorú költségvetést folytat és együttműködik a jegybankkal. Ha az MNB kamatot akar emelni, ezt a forint védelmében tenné – hangsúlyozza. Ha nem szigorítanak, akkor széteshet a rendszer, és tovább szűkülhet a hitelezés. A devizatartalékokhoz nem lehet hozzányúlni, mert a devizaválságoknak az ilyen lépések szoktak a kiindulópontjai lenni. Egy olyan országnak, amely korábban laza pénzügypolitikát folytatott, a látszatát is kerülnie kell, hogy a bankópréshez akar nyúlni.

A Valutaalap hitelének elfogadása szerinte nem lenne a magyar függetlenség feladása. Ugyanakkor az IMF több ok miatt keményebb tárgyalópartner lesz, mint 2008-ban volt. Ilyen körülmények között nem szerencsés olyan üzeneteket megfogalmazni, hogy az IMF úgyis visszajön a pénzéért, mert az azt az érzetet kelti, hogy Magyarország esetleg nem szeretné törleszteni a korábban felvett hiteleket.

Ha pénzt kérünk Európától, akkor nem szerencsés hanyag kezeléssel gyanúsítani egyes nyugati pénzintézeteket. Ez így együtt nem fog menni a gazdasági szakember szerint, aki ugyanakkor úgy véli, hogy Brüsszelnek valószínűleg nincs igaza abban, hogy az új jegybanktörvénnyel sérülne az MNB függetlensége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik