Belföld

Egészségesebb levegőt!

Hetven-nyolcvan százalékkal csökkenthető az ipari berendezések légszennyezése a Dunaújvárosi Főiskola új találmányával.

Elkészült a főiskolán annak a berendezésnek a prototípusa, amely a levegőből a porrészecskéket mechanikusan és elektrosztatikus kisülésekkel is leválasztja. A berendezés a gázban lévő környezetre káros vegyületeket pedig gyors nagyfeszültségű impulzusokkal bontja le.

70-80 százalékkal képes a berendezés a levegőszennyezést csökkenteni. Vannak olyan technológiák, amelyek 100 százalékra képesek, ám ezek nemcsak nagyok, hanem drágák is. A főiskola által kifejlesztett berendezés a hagyományosaknál kisebb és jóval olcsóbb is- tudta meg a Fehérvár24 Kiss Endre kutatásvezetőtől, a Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszékének vezetőjétől.

Kiss Endre hozzátette: a prototípus már kész, most azon dolgoznak, hogyan lehetne a gyakorlatban hasznosítani az új találmányt, és befektetőt keresnek.

A Dunaújvárosi Főiskolán régóta foglalkoznak gyors, nagyfeszültségű villamos kisülésekkel. Az ózon elállításánál kutatták eleinte, majd utána kezdték alkalmazni gázok bontására és fémek felületének kezelésére is. Így jöttek rá arra, hogy ha villamos kisülésekkel kezelik a fémeket, akkor azokat könnyebb lesz festeni, a festék tartósabb lesz, és lehet a felületre nyomtatni, ragasztani is.

A súrlódást csökkentő anyagok például egy idő után lekopnak a fémekről, de a villamos kisülés után felvitt felület élettartama a duplájára nő, és ezzel a drága szerszámok is tartósabbak lesznek- közölte a tanszékvezető.

A főiskola több kutatásra TÁMOP projekt keretében mintegy 300 millió forintot nyert. A projekt februárban zárul. A kutatások folytatásához új pályázatokat keres az intézmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik