Belföld

Bajnai: radikális irányváltást, késlekedés nélkül!

Bajnai Gordon szerint Európából kifelé halad Magyarország másfél év jobboldali kormányzás után.

Kapcsolódó cikkek

Szétvert demokrácia, államcsőd felé sodródó gazdaság, szétszakadó társadalom és Európából kifelé haladó Magyarország másfél év jobboldali kormányzásának mérlege Bajnai Gordon szerint. A volt kormányfő az általa létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány blogjában hétfőn megjelent, az ország helyzetét átfogóan értékelő esszéjében azt írja: a pályát, amelyen Magyarország halad, radikális irányváltással, késlekedés nélkül módosítani kell.

A korábbi miniszterelnök szerint bő két évvel a ciklus lejárta előtt a haza és a haladás ügye iránt elkötelezettek legfőbb reménye a mielőbbi kormányváltás. Ennek egyik lehetséges módja, ha a választások előtt a demokratikus ellenzék valamely – létező vagy új – pártja olyan domináns szerepre tesz szert, hogy lényegében egyedül képes kihívni a Fideszt. Amennyiben ez senkinek sem sikerül, az új választójogi törvény szinte megkerülhetetlenné teszi a demokratikus ellenzék erőinek együttműködését – írja.
Bajnai Gordon szerint azonban a kormányváltás csak akkor nyeri el értelmét, ha képes a mostani destruktív kormányzás helyén egy jobb, sikeresebb országot építeni. “Ezért az új kormánynak kész, azonnal alkalmazható programmal kell rendelkeznie: a köztársaság, a kiegyezés és a kilábalás programjával” – állítja.
A politikus szerint a köztársaság programja az alkotmányos demokrácia és a kormányozhatóság azonnali helyreállításának cselekvési terve kell, hogy legyen, ám ez kevés, a pártfinanszírozás tisztaságával vagy a közmédia pártatlanságának korábban hiányzó, új garanciái nélkül, a köztársaság gyenge immunrendszerrel születne újjá.
A kiegyezés programja, hogy a bosszúállás nem lehet megoldás a köztársaság helyreállításakor, bármennyi sérelmet szenvedtek is el a most ellenzékben levők – hangoztatja, azzal együtt: az új kormány egyik legfontosabb feladata lesz, hogy ciklusokon átívelő társadalmi megegyezést teremtsen az alapvető nemzeti célokról. Ehhez pedig szerinte a jobboldal demokratikus meggyőződésű szavazóinak beleegyezésére éppúgy szükség lesz, mint a határozott politikai kötődés nélküli vagy baloldali szavazókéra, mert az ország nem bírja ki, hogy négyévente a legalapvetőbb elvi kérdések képezzék a politikai küzdelem tárgyát.
Végül a kilábalás programja arról kell, szóljon, hogy a válságoktól meggyötört gazdaság és társadalom gyors talpra állását és erősödését milyen konkrét kormányzati eszközökkel és reformokkal lehet elérni, majd a megtermelt többletjavakat a megújított nemzeti célokkal összhangban igazságosan és okosan elosztani – olvasható Bajnai Gordon írásában.
A volt miniszterelnök hangsúlyozza ugyanakkor, hogy 2014 Magyarországa alapvetően más ország lesz, mint a válság és a “fülkeforradalom” előtti: fáradtabb, kétkedőbb, tapasztaltabb és talán bölcsebb is, de alapvetően más. A jó kormányzásra eséllyel csak az vállalkozhat, aki ezt a változást megérti – véli.
Írásában a kormányváltás óta eltelt időt értékelve a korábbi kormányfő úgy ítéli meg: a Fidesz visszaélt a kétharmados többség adta történelmi lehetőséggel, és az elmúlt húsz év céljainak mindegyikével ellentétes irányba vezeti Magyarországot.
Véleménye szerint a 2002-es vereségből a kormánypárt azt a tanulságot vonta le, hogy a hatalom megtartásának záloga nem a jó kormányzás, hanem a közjogi, választási és médiarendszerek minél teljesebb kormányzati, sőt párthatalom alá vonása. Ebből kiindulva Bajnai szerint ma már kijelenthető, hogy a Fidesz vezetése előre kitervelt programmal rendelkezett a harmadik köztársaság felszámolására, és azt végre is hajtotta a független intézmények átszervezésével, pártdelegáltakkal való feltöltésükkel. “Módszeresen, csigolyánként törték el a magyar demokrácia gerincét” – írja.
Bajnai Gordon szerint mindez oda vezetett, hogy a Fidesz, ha elveszti hatalmát, informális akaratával képes lehet megbénítani az új kormányt.
Kitér arra is, hogy az ország ma minden objektív mutató szerint rosszabb gazdasági helyzetben van, mint a 2008-as válság kitörését követően: a forint árfolyama, az államadósság, az országkockázat és a forintkötvények reálhozama mind negatív rekordokat dönt. Hangsúlyozza, hogy e válsághoz vezető út legfontosabb előidézője a hatalmi szempontoknak alárendelt, inkompetens gazdaságpolitika volt, “a magyarországi unortodoxia – már most közgazdasági tankönyvekbe foglalt – másfél éves ámokfutása”.
Példaként hozza, hogy a bankokkal folytatott, eleinte népszerű, ám végül mindenki számára káros háború nemcsak az ország maradék gazdaságpolitikai hitelességét őrölte fel, de a vállalkozói hitelek egyre gyorsuló ütemű kivonását is okozza. Eközben – folytatja – a kormány az egyensúlyt többnyire átmeneti, fűnyíróelven végrehajtott kiadáscsökkentésekkel, adóemelésekkel próbálta fenntartani. Ez alól kivétel a Széll Kálmán-tervben meghirdetett strukturális intézkedések egy része, ám ezek csak igen szerény mértékben teljesültek, így 2013-tól újabb, növekvő lyuk tátong a költségvetésben – húzza alá.
Mint írja, a kormány ma egyszerű választás előtt áll: készenléti hitelt kért az IMF-től szigorú feltételekkel, vagy bekövetkezik az államcsőd.
De a volt miniszterelnök szerint a megállapodásra a valutaalappal csak akkor van esély, ha a kormány az egyensúly érdekében szerkezeti reformokat hajt végre a közkiadások terén, a növekedés helyreállítása érdekében korrigálja eddigi intézkedéseit és intézményi garanciákat nyújt, hogy a készenléti hitel lehívása után sem tér vissza az irracionális, hatalmi alapú gazdaságpolitikához.
Az ország nemzetközi megítélésével kapcsolatban kifejti: szövetségeseink kezdeti értetlenségét mára az aktív kritika, az elhatárolódás és újabban példa nélküli ellenakciók követik. Nem nagyon akad ma olyan számottevő ország a világban, amely kormányunkra és hazánkra, mint fontos és értékes partnerre tekint – írja Bajnai Gordon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik