Belföld

Pénzmenekítés: magyaráradat a határmenti osztrák bankokban

A határmenti osztrák bankfiókok nehezen tudják kezelni a helyzetet: sorban állnak a magyarok, hogy megtakarított pénzüket náluk helyezzék biztonságba.

A magyar fiókokkal is rendelkező ausztriai Bank Burgenland kismartoni (Eisenstadt) fiókjának alkalmazottja az osztrák tévének panaszkodott: elmondása szerint már tavasztól egyre több magyar jött.  December közepén ismét meg kellett küzdeniük egy kisebb magyar hullámmal, ám a hét elején olyannyira megnőtt a Magyarországról érkező betétesek száma, hogy a következő napokban rendkívüli ülésen kell megtárgyalniuk azt, hogy hogyan kezeljék a helyzetet.

Hétfő óta valóságos áradattal kell szembenéznünk Magyarországról. Nagyon sokan telefonon érdeklődnek, az e-mailek megválaszolását pedig nem bírjuk erővel” – magyarázta a fiók munkatársa.

(illusztráció)

Nem csak Kismartonban, Burgenland többi bankfiókjában is sok a magyar. A mosontarcsai (Andau) Raiffeisen fiókban könnyíti a határ túloldaláról érkezők helyzetét, hogy – ahogy a kismartoni fiókban, úgy itt is – az alkalmazottak közül többen magyarok, illetve jól beszélnek magyarul. Nincsenek nyelvi nehézségek.

Van, aki csak ezer, mások több tízezer euróval jönnek. Kinek mennyi van. Türelmesek, kivárják sorukat az emberek, ahogy mi is – számolt be a helyzetről az egyik szemtanu. “A többség a pénz lekötésének különböző konstrukciói iránt nem is igazán érdeklődik. Ráhagyják a bank tisztségviselőire,  amit ajánlanak. Egyértelmű, hogy nem a vonzó ausztriai kondíciók, hanem az otthoni megtakarítások biztonságba tudásának az elve hozza az osztrák bankokba a magyarokat.”

 

2010-es információk szerint több mint egy milliárd eurónyi magyar pénz pihent már korábban is osztrák bankokban. Ausztria több pénzintézete is működtet Magyarországon fiókirodát, ám az osztrák bankszámlanyitáshoz “törvény szerint” át kell lépni a határt.  A magyarnál határozottabb osztrák adatvédelem nagy vonzerő, a másik a biztonság.


 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik