Belföld

Hová tűntek a “Magyar Köztársaság” feliratú táblák?

Valószínűleg beolvasztják a határokról leszerelt történelmi jelentőségű fémlemezeket. Most egy raktárban porosodnak, és egyelőre kevés választ kaptunk a sorsukat illetően.

Összesen 73 darab táblát kellett lecserélnie a Magyar Köztársaság Magyarországra való átnevezése kapcsán az ezért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak – mondták a Hír24-nek a társaság vezérigazgatói titkárságán, ahol arról is érdeklődtünk, összesen mennyi munkaórát igényelt a csere.


Fotó: MTI

„Egy tábla lecseréléséhez három munkatársunk szükséges, de értelemszerűen ők több tábla cseréjét is végrehajtották. A ráfordított munkaóra attól függ, hogy az adott telephelyünktől milyen messze van az országhatár, de egy cserére átlagosan három munkaórát lehet számolni, azaz összesen 657 órát fordítottunk a munkára” – írták.

Kérdésünkre, hogy az új közúti jelzőtáblákat kiktől rendelte meg a társaság, azt a választ kaptuk, hogy a KRESZ- és útbaigazító táblák beszerzése éves keretszerződés alapján történik. A szállítókat nyílt közbeszerzéssel választották ki, akik a 2011-ben érvényes egységáron szállították le az új, köztársaság felirat nélküli „Magyarország” táblákat is, vagyis nem kellett új beszállítókat keresni.

A társaság tájékoztatása szerint a táblákat a Szabados-ok Kft., a Közúti Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Fa-forg-tech Kft., a Alfagirod Kft. és a Magyar Plastiroute Kft. szállították le.

Szerettük volna megtudni, vajon mi történik az eltávolított táblákkal, hiszen a leszerelt példányok egyrészt történelmi ereklyék, amelyek jelentős eszmei értékkel is rendelkeznek, hiszen 2004 óta a Magyar Köztársaság történelmi szimbólumai. Másrészt megeshet, hogy szükség lesz a régi országelnevezést tartalmazó táblák visszahelyezésére, ha a jövőben változtatnának az alaptörvényen.

Ezzel kapcsolatban a zrt.-nél csak annyit árultak el, hogy az érintett táblák jelenleg egy raktárban vannak. A jövőbeli sorsukról még annyit elmondtak, hogy eredetileg 2004-ben helyezték ki azokat az országhatárokra, és mivel átlagos, tervezett élettartamuk 7 év, újbóli felhasználásukra nincs lehetőség. „Ahol tudjuk, ott az alaplemezt – ha fémből készült – újrahasznosítjuk, a többit pedig a későbbiekben leselejtezzük” – tették hozzá.

Mivel a selejtezés részleteiről a zrt. nem közölt részleteket, egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a táblák múzeumba kerülnek vagy nyilvános árverésen fogják értékesíteni az ereklyéket, így bárki vehet magának egyet a kertbe otthonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik