Belföld

“Béranya” költi az óriás galamb tojásait

Cservenyák Katalin
Cservenyák Katalin

2012. 01. 07. 15:52

Az egyik olyan, mint egy csokireszelékkel beszórt habostorta, a másik meg akkora, mint egy kisebb grillcsirke; a harmadik úgy parádézik, mint a páva – ámbár valószínűleg ő is érez némi különbséget kettejük között, mert mikor széttárja farktollait, úgy felfújja a begyét, hogy közben szégyenlősen eltűnik a feje. Egyébként szelídek ők mind, mint a galambok.

Több, mint háromszáz díszgalambot neveztek be tenyésztőik Debrecenben, a Csapókerti Közösségi Házban meghirdetett versenyre és kiállításra. Szombaton a versenyé volt a főszerep, a zsűri értő szemekkel bírálta az egyes fajtákat. Akárcsak a kutyáknál, a galamboknál is van fajtaleírás, amely a madár tollazatára, színezetére, rajzolatárra, de még a fejtartására is kitér.

Az egyik szervező, Cservenyák István, aki a nagypapjától örökölte ezt a hobbit, elmondta: el sem tudná képzelni az életét galambok nélkül. Munkája mellett napi 2-3 órát tölt velük. Egyik kedvence a fodros galamb. A hófehér tollazatú madár egy habostortára emlékeztet. Fodros-bodros, barna szárnytollai miatt tűnik úgy, mintha csokireszelékkel lenne megszórva.

A pávagalamb nem véletlenül kapta a nevét. Társaiétól hosszabb farktollaiból ugyanolyan szépen tud legyezőt formálni, mint “nagytestvére” a – tegyük hozzá, pompázatosabb színű – páva. Kicsit szégyenlős galamb, mert mikor szétteríti fartollait, eldugja a fejét.

Tudták-e, hogy Debrecennek is van galambja? Debrecen pergő a neve, a színe feketés-szürkés-zöldes. Az ó-kelet sirályka arab országokból származik, pikkelyes árnyalata miatt nevezik sirálykának. Érdekessége, hogy alig van csőre.

A legtekintélyesebb méretű galamb kétségkívül a magyar óriás galamb. Ez a világ egyik legnagyobb galambja. Míg egy gerle súlya mindössze 30 deka, addig ez a madár 1,2 kilogrammot nyom. Nem véletlenül választotta címermadarának a magyar galambtenyésztők szövetsége az 1950-es években. Lóránt Szilveszter, nyugdíjas debreceni háziorvos az 1970-es évek óta foglalkozik óriás galambokkal. Naponta 3-4 órát tölt kedvencei között. Családjukban legalább 100 éves hagyománya van a galambászatnak. A nyugdíjas háziorvos 3 éves volt, amikor édesanyja egy cigányasszonytól 1 forintért vett neki egy vörös gerlét. Napokig az ágya alatt tartotta és dédelgette egy dobozban. Ez 1951-ben volt, a galambok iránti szeretete azóta sem lankadt.

Kedvencei az óriás galambok, amelyeket hobbiból tart, meg sem fordulna a fejében, hogy elfogyassza őket. Mint mesélte, az 1900-as évek elején ennek a galambnak a fiókáit még fogyasztották. Úri családok asztalán szolgálták fel csemegeként. Nagyon nehéz tenyészteni ezt a fajtát, mert a méretei miatt félő, hogy összetöri a tojásait, ezért a keltetést dajkagalambra, úgy is mondhatnánk, “béranyára” bízzák a tenyésztők. Repülni ugyan tudnak ezek a hatalmas galambok, de az úgynevezett húsgalambokat tenyésztőik nem röptetik.

Aki kíváncsi ezekre a csodálatos szárnyasokra, vasárnap látogasson el Debrecenbe! A Csapókerti Közösségi Házban a több száz galamb zsűrizése szombaton lezajlik, vasárnap pedig már a nagyközönséget várják a kiállításra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.