Belföld

Pintér megszólalt a kiszivárgott Barroso-levéllel kapcsolatban

Pintér Sándor szerint nem állítható, hogy José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt levele Magyarországról jutott volna el az origo.hu újságírójához. A levél kiszivárogtatása jogszabálysértő.

Kocsis Máté (Fidesz) országgyűlési képviselő december 22-én tette fel a kérdést a belügyminiszternek: hogyan kerülhetett Mong Attila újságíró birtokába az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktorhoz intézett levele? Miután az Origo beszámolt a dokumentumról – amelyben Barroso a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitási törvény visszavonását javasolta -, az angol szöveget és a fordítását Mong Attila a blogján nyilvánosságra hozta, arra hivatkozva, hogy a kormányszóvivő azt állította: spekulál a levél tartalmáról.

Pintér Sándor a fideszes képviselőnek válaszolva azt írta: tényszerűen, a rendelkezésre álló adatok alapján nem állítható, hogy a Barroso-levél “Magyarországról került volna illetéktelen személyhez”. Lényeges körülmény, hogy a levél külföldről érkezett, ami ugyancsak erősíti azt a feltételezést, hogy “sajnálatos kiszivárgása nem hazánkban történt” – tette hozzá.

A belügyminiszter válasza szerint jogszabálysértő, hogy a levél illetéktelenhez került, ám a levéltitok megsértését a törvény magánindítványra rendeli büntetni, ezért az ügyben a sértett feljelentése alapján indulhatna rendőrségi eljárás.

Az Országgyűlés honlapján pénteken a válasszal együtt Kocsis Máté kérdésének szövege is megjelent. A kormánypárti képviselő arról érdeklődött, hogyan lehetséges, hogy “a levél feladójának hozzájárulása nélkül a Miniszterelnökségről kikerülhetett egy, a miniszterelnöknek írt levél”, illetve hogy vizsgálta-e az eset körülményeit a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik