Belföld

Parlament előtt a bankbetétek védelme

Az MSZP-s Józsa István módosítaná az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit.

Az ellenzéki képviselő azt szeretné, ha az Országgyűlés kimondaná, hogy a kormány „különleges jogrend idején” sem teheti rá a kezét magyarországi pénzintézetekben elhelyezett betétekre. Indoklása szerint „Magyarország pénzügyi-gazdasági helyzetének további romlását, a forint rohamos gyengülését — és ezáltal a lakosság mindennapi életének mára már elviselhetetlen mértékű további terhelését — alkotmányos szintű rendelkezésekkel meg kell állítani”.

Az alaptörvény szerinti különleges jogrendben a tulajdonhoz való jog a kelleténél jobban korlátozható, így biztosítani kell, hogy ötletként se vetődhessen fel, hogy az állam jogszabályalkotással vagy más módon az ügyfelek bankbetéteihez nyúlhasson. Józsa szerint a gazdasági helyzet és a kormány hitelességi válsága „feltétlenül megköveteli egy ilyen alkotmányos garancia megfogalmazását”.

A szocialista képviselő nem hagyná nyitva a lehetőséget sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank feladat- és hatásköreit általános jogutódként egy új szervezet lássa el és a jogalkotással okozott kárt áthárítsa a lakosságra.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese ma egy sajtótájékoztatón javasolta, hogy Orbán Viktor személyesen tárgyaljon Brüsszelben az uniós aggályok orvoslásáról. Az ellenzéki politikus azt mondta: a bankbetétek nincsenek veszélyben, de a kormány hiteltelensége pánikot szülhet, ezért kell jogszabályban garantálni a betétek biztonságát. Józsa István a határozati javaslatot azért tartja lényegesnek, hogy ne terjedjen el az a “logika”, amely szerint a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami kezelésbe vonása után a bankbetétek hozzáférhetőségét is korlátozhatja.

Párttársa, Kovács Tibor, a gazdasági bizottság alelnöke azt mondta: mivel már lapokban is olvasni arról, hogy sokan külföldre viszik megtakarításaikat, mindent el kell követni a ’90-es években tapasztalt Postabank-pánik elkerüléséhez. Józsa István emellett a kormányfő “pökhendiségét”, makacsságát bírálta, amely szerinte gátolja, hogy a kormány megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. Szerinte az unióval folytatott tárgyalások ígérkeznek nehezebbnek, miután az Európai Bizottság több jogszabállyal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg. Orbán Viktornak “Canossát járva” kellene elébe mennie az újabb brüsszeli vizsgálatoknak, ahelyett, hogy megvárja azok eredményét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik