Belföld

Takarékos tippek a mindennapokra

Praktikus tanácsokat gyűjtöttünk össze Önöknek, hogy ne a pénztárcák karcsúsodjanak az újév beköszöntével.

Hosszú a lista, ha az újévben dráguló termékekre és szolgáltatásokra gondolunk, nem is fokoznánk tovább a feszültséget, inkább segítünk, mivel és hogyan spórolhatnak 2012-ben!

Tudatos vásárlás

Sok helyen elhangzott már, de nem lehet elégszer ismételni a legfontosabb, hogy mindig írjunk bevásárló listát otthon és csak azon szereplő termékeket emeljük le a polcokról a boltokban. Ne engedjünk a csábító akciós feliratoknak, ha a kedvező árú portékára valójában nincs is szükségünk.

Elindulás előtt viszont célszerű tájékozódni a különböző üzletek árleszállításairól, ne ragaszkodjunk feltétlenül a megszokott boltunkhoz, ha máshol sokkal olcsóbban megkaphatjuk azt, amire szükségünk van.

Ismerjük meg háztartásunk fogyasztási igényeit, ha kell pontos fogyasztási feljegyzésekkel, s inkább havonta egyszer tartsunk nagybevásárlást, mint, hogy hetente futkozzunk a kisboltba -, ahol minden drágább – egy-egy csomag lisztért. A nagy kiszerelésű termékek árán szintén sokat foghatunk.

Takarékos háztartás

A villanyszámla karcsúságának megőrzésért, ne hagyjuk felkapcsolva a világítást olyan helységben, ahol nem tartózkodik senki. A kikapcsolt elektronikai termékeket, ne hagyjuk stand-by, vagyis készenléti módban – a ˝sok kicsi, sokra megy˝ elv itt is érvényesül, ha mindig áramtalanítjuk ezeket az eszközöket éves szinten szép nagy összeget takaríthatunk meg vele.

A fűtés díja az egekbe szökik, ha trópusokat varázsolunk a téli hónapokban lakásunkból, nem mellesleg egészségtelen is, a szélsőséges hőmérsékletingadozás megviseli szervezetünket. Az ideális hőfok 22-23 Celsius-fok a lakásban télen, igyekezzünk ezt betartani.

A vízhasználatot úgy tudjuk mérsékelni, ha fogmosás közben nem folyatjuk feleslegesen a csapot, s a teli kádas fürdők helyett, inkább egy zuhanyzást iktatunk be a nap végén.

Okos autós

Az üzemanyagárak az egekben. Nincs más megoldás, mint, hogy a tudatosságot választjuk vezetés közben is. Próbáljuk meg egyenletes tempóban haladni, kerülni a hirtelen fékezéseket, a gyakori elindulásokat. Ha sok a teendőnk és ezerfelé kell furikáznunk, tervezzük meg előre az útvonalat.

Figyelni kell az autó műszaki állapotára is, hiszen az szintén befolyásolja az üzemanyag fogyasztás mértékét. Ha gumik nincsenek megfelelő állapotban, sűrűbben kell tankolnunk.

Ne feledjük azt sem, hogy a benzinkutak árai között is hatalmas eltérések lehetnek, kövessük figyelemmel az aktuális árfolyamokat a különböző töltőállomásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik