Belföld

Mindössze egy órán át lehetett füstölni a kaszinókban

A december 31-én este életbe lépett jogszabály-módosítást január 1-jével felülírta az áprilisban elfogadott dohányzást tiltó jogszabály.

Csak egy óráig volt hatályban az a rendelkezés, amely lehetővé tette volna, hogy a játékkaszinókban is rá lehessen gyújtani anélkül, hogy dohányzóhelyet jelölnének ki.
A jogalkotási hibára a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány közleménye és az Index hírportál is felhívta a figyelmet.
A parlament tavalyi utolsó ülésnapján, december 30-án – az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával – beemelte a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe azt a jogszabály-módosítást, hogy a kaszinókban is lehessen dohányozni.
Ezzel azon az áprilisban elfogadott szabályozáson enyhítettek, amely szerint január 1-jétől zárt térben csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottaknak, illetve a betegeknek.
A könnyítés azonban nem járt eredménnyel, a módosítás ugyanis egy jogalkotási hiba miatt csak egy órán át volt hatályos.
Ennek oka, hogy bár a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény az említett ponton módosította a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és december 31-én este 11 órakor hatályba is lépett, ám a még áprilisban elfogadott, a dohányzást a termékbemutatók és szivarszobák kivételével minden zárt légterű helyen megtiltó, január 1-jén életbe lépő jogszabály ezt felülírta.
Ahhoz viszont, hogy a dohányzást a kaszinókban is engedélyező módosítás elérje célját, azt kellett volna, hogy ne lépjen korábban hatályba, mint az említett szigorítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik