Belföld

Kaufer Virág: Nem lesz kéjutazás

Karácsony előtt az Országház sorompójához láncolta magát, ami olyan jól sikerült, hogy a héten lemondott parlamenti mandátumáról, és az utcai politizálást választotta. Villáminterjú egy elempéssel az Új Ellenállásról.

Hogyan született a döntés? Kedd reggel arra ébredt, hogy elég a képviselői igazolványból?

Jó ideje érik bennem az elhatározás.

Pártelnöke, Schiffer András szerda reggel azt nyilatkozta: meglepte őt a távozás időzítése.

Pedig vele is sokat beszélgettünk arról, mennyire fontos a Parlamenten kívüli aktivitás. Mi nem karrierpolitikusok vagyunk. Ha úgy érezzük, máshol hatékonyabban tudjuk védeni az értékeinket, nem habozunk változtatni. December huszonharmadikán életre hívtuk az Új Ellenállás mozgalmat – mostantól erre akarok koncentrálni, nem a képviselői munkára. Tizenöt évet dolgoztam aktivistaként külföldön és itthon, sokat láttam, a mozgalomnak szüksége van a tapasztalataimra.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Miből fog megélni?

Kétségtelen, hogy merész lépésre szántam el magam, januártól elesek a havi fizetésemtől, így más bevételi forrás után kell néznem.

Honnan lesz az eddiginél több kapacitása a közéleti tevékenységre, ha az időt, amit mostanáig a Parlamentben töltött, eztán más munkahelyen húzza le?

Nem az a lényeg, hogy egzisztenciálisan hogyan oldom meg ezt a helyzetet. Hanem az, hogy mit üzenek vele az embereknek.

Mit?

Hogy új és rendhagyó akciókra számíthatnak tőlünk.

Pár hete összekötözött kézzel tartott sajtótájékoztatót a Házban. Volt abban valami infantilis, vagy micsoda, ahogy leheletnyi zavarban pózolt a kameráknak.

Én nem éreztem infantilisnek a helyzetet. Az akció apropóját az adta, hogy a Parlament aznap szavazta meg a munkavállalókat hátrányosan érintő új munka törvénykönyvét. Az utóbbi másfél évben számos kísérletet tettem rendhagyó kommunikációs eszközök használatára, ennek volt egyik állomása a kötözés. A politikusnak ma már képesnek kell lennie arra, hogy egyetlen képben összefoglalja álláspontját az adott ügyről. Közelebb kell vigyük az emberekhez a politikát, annak érdekében, hogy értsék, mi történik velük. Persze adódnak időnként fura helyzetek. Tavasszal kerekesszékkel indultam munkába, hogy felhívjam a figyelmet a fogyatékkal élőkre. Tettem ezt operatőröktől kísérve, miközben tudtam: emberek ezrei küzdenek meg naponta ezzel az akadálypályával, kamerák nélkül. Az Új Ellenállásban egyébként éppen az a jó, hogy nemcsak politikusok vesznek majd részt benne. Sokan úgy hiszik, politizálni a politikusoknak kell és kizárólag a Parlamentben. Mi meg azt gondoljuk, más módja is van ennek. Létezik a szelíd ellenállás, amivel új társadalmi csoportokat szeretnénk bevonni. Sokan elégedetlenek az Orbán-kormánnyal, de nem kívánnak tüntetni, nem kívánnak polgári engedetlenségi mozgalomban részt venni. Őket próbáljuk elérni. Szolidaritásra épülő akciókat akarunk szervezni, közösségeknek, állampolgároknak szeretnék segíteni abban, hogy megtalálják a hozzájuk illő önkifejezési formát.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A parlamenti sorompóhoz láncolódás nem éppen szelíd akció.

Nem álltam aktívan ellen a rendőri akciónak.

De mégiscsak törvényt szegett, akadályozta az Országgyűlés munkáját.

Valóban ennél szelídebb megoldások is kellenek – ez is szerepet játszott abban, hogy részt veszek az Új Ellenállásban. Mivel nem mindenki teheti meg, hogy polgári engedetlenségi akciókban vegyen részt, szolidaritásra, összefogásra, közösségépítésre van szükség. Megdönthetjük Orbán Viktor politikai hatalmát, de közben az is kezelendő, hogy a Fidesz-kormány a társadalmi szolidaritás maradékát is felszámolta. Akciózunk majd a hajléktalanokért, a szegényekért, a hátrányos helyzetűekért, ezzel segítve a társadalom szövetének gyógyítását.

Ön hogyan vélekedett annak idején Orbán Viktor kordonbontó akciójáról?

Azt nem nevezném szelíd ellenállásnak.

A törvényesség szempontjából van bármi különbség a kordonbontás és a sorompóhoz láncolódás között?

Egy nagy politikai különbség biztosan akad: annak idején nem állították elő a képviselőket, most viszont igen.

Mennyivel jobban jártak önök! Tele volt az igazukért rendőri eljárást is vállaló hős elempésekkel és bátor szocikkal a sajtó.

A szocialista és a volt szocialista képviselők szándékairól nem tudok nyilatkozni. Mi a felháborodásunkat fejeztük ki polgári engedetlenségi akciónkkal, mert úgy éreztük, a Házon belül nem tudunk érvényt szerezni a meggyőződésünknek. Figyelmet akartunk kelteni.

Láncolódás, kötözés: a lényeg a fotó és a híradósnitt.

Nem lényeg, hanem eszköz. A fotók és a híradósnittek épp olyan fontos kifejezőeszközök az LMP tárházában, mint az interjúk és a felszólalások.  Egy fotóval kiválóan elmondható mindaz, amit egy sokoldalas törvénytervezet tartalmaz. Az LMP régóta használ vizuális eszközöket, s kísérletezik újakkal is.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kaufer Virág neve rajta lesz majd az LMP 2014-es országos listáján?

Az a lista még nem állt össze.

Rajta lesz?

Nem zárom ki.

Vagyis kis pihenés jön, külsős partizánakció, ahol többet megengedhet magának, mint képviselőként, aztán, ha bevégezte a küldetést, visszatér a hagyományos politikába. Meglehet, nem is lepte meg olyan nagyon Schiffert ez a kilépés.

Nem azt mondtam, hogy rajta leszek a listán. Csak azt: nem zárom ki. A Parlamenten kívül végzem tovább a munkámat, s hogy ez mennyire lesz kéjutazás, kiderül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik