Belföld

Járai besokallt?

A Világgazdaság Online piaci forrásokból származó információi szerint felajánlotta lemondását a Költségvetési Tanács elnöke.

A hír azért meglepő, mert korábban a jegybank és a PSZÁF összeolvasztásának terve kapcsán sokan nem zárták ki, hogy Járai Zsigmond lehet az összevont intézmény feje. A Költségvetési Tanács (KT) ugyanakkor az utóbbi időben több aggályt és kritikát is megfogalmazott a kormány gazdaságpolitikájáról, például a költségvetéshez benyújtott tavalyi módosító javaslatokkal kapcsolatban – emlékeztet az internetes lap.

A KT jelezte azt is, hogy véleménye szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányítása csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli a kockázatokat.

A Világgazdaság Online emlékeztet rá, hogy egy novemberi konferencián Járai Zsigmond arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaságpolitikának sokkal kiszámíthatóbbnak kell ahhoz lennie, hogy a gazdasági növekedés elindulására esély legyen. Az is régóta ismert, hogy Matolcsy György és Járai Zsigmond nem ápolnak egymással baráti viszonyt – írja a lap.

Néhány hónappal korábban, a Költségvetési Tanács elnöke ugyanakkor még úgy véli,jó irányba halad a magyar gazdaság, a növekedés beindult. Az ÁSZ honlapjára feltett beszámoló szerint Járai Zsigmond kijelentette: úgy tűnik, hogy a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Azt mondta, az elmúlt évben a magyar gazdasággal szemben megnőtt a bizalom, beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány.

Cáfolat az MNB-ből

Járai Zsigmond nem mondott le a Költségvetési Tanácsban betöltött funkciójáról, és a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöki tisztét is beltölti – közölte a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának titkárságvezetője a Távirati Iroda kérdésére.

 


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik