Belföld

Agrárháború indult Budapest és a magyar vidék között?

Tavaly Etyeken, a Korda Filmstúdióban szerveztek soha nem látott sikerű agrárgépshow-t. Válaszlépésként a budapesti AGRO+MASHexpo a Hungexpo területére szervezett agrárkiállítást az idén, az etyeki kiállítással egy időben. Ez nyílt háborút jelent sokak szerint.

A tavalyi esztendőben mindent vitt Etyek. Egyfelől a Korda Filmstúdió kínálta filmdíszletekre kíváncsiak voltak a látogatók. Másfelől olyan show-műsorral rukkoltak elő a vidéki szervezők, amitől még annak is kedve támadt az agrárgépek megtekintésére, akinek eredendően semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz. Harmadrészt sokat nyomott a latba, hogy a budapesti és az etyeki kiállítás nem egy időben zajlott, ráadásul 2011-ben a Hungexpón a kiállítók bérleti díja 20 ezer forint volt négyzetméterenként, míg Etyeken ugyanezért 5,5 ezer forintot fizettek a kiállítók.

2012. januárjában Budapesten a kiállítás 25-től 28-ig tart, míg Etyeken 26-tól 28-ig. Tehát gyakorlatilag egy időben a két kiállítás. Budapesten a válság ellenére a 20 ezer forintos ár leolvadt 5 ezer forintra, éppen 500 forinttal kevesebbre, mint az etyeki. A szervezőktől kiszivárgott információk szerint nem arról van szó, hogy tavaly extraprofitra tettek szert, hanem idén a költségek jelentős részét állítólag a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) finanszírozza. Ugyanakkor pikánsnak hat, hogy a MEGFOSZ vezérkara éppen Etyeken lesz a kiállítások idején, ahol idén is lesz show, de nem is akármilyen.

A filmstúdió feje úgy döntött, kinyitja valamennyi stúdiója kapuját, ezzel fokozva a látogatás izgalmát és látnivalóját. Ez nem is kevés, mert éppen a Katedrális című, valamint a Borgias című amerikai szuperprodukciókat forgatják Etyeken, melyek külső, belső díszletei, forgatási helyszínei is megtekinthetők a kiállítás ideje alatt. De lesz a Fesztivál utcában Irigy Hónaljmirigy, Wolf Kati, Kökény Attila, Charlie is.

Mivel a AGRO+MASHexpo a franciák tulajdonában van, többen úgy fogalmaztak, hogy a magyar vidék függetlenségi háborút vív a francia nagytőkével szemben, s a jelek szerint a Korda Filmstúdió is a magyar vidék oldalára állt.
Úgy tűnik, hogy a régi harcmezők klasszikus csatája várható, ahol egymással szembe felvonulnak a felek, és győzzön az erősebb. Magyarul az a kérdés, hol lesz több látogató. A tavalyi látogatottság alapján 1-0 a vidék javára, hiszen a Hungexpo bevallása szerint 10-15 ezer látogatójuk volt, míg Etyeken a 25 ezret meghaladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik