Belföld

40 százalékkal csökken a tandíjmentesek köre

A tavalyi több mint 53 ezer helyett idén kevesebb mint 34 ezer hallgató kezdheti meg tandíj nélkül a tanulmányait.

Elfogadta a kormány az idei évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat – jelentette be Hoffmann Rózsa. Mint mondta, csaknem 50 ezer hallgató tanulhat majd úgy, hogy tanulmányi költségeit részben vagy egészben az állam fizeti majd.

Mintegy 34 ezer (33 927) hallgató lesz, akinek száz százalékban fizeti majd az állam a tanulmányi költségét. Ennyien kezdhetik meg a felsőoktatási tanulmányaikat tandíjmentesen. Lesz 15 550 hallgató, akiknek a megemelt képzési költségein nagyjából fele-fele arányban osztozik az állam és a hallgató. Ők tehát amolyan „féltandíjat” fognak fizetni. A többi jelentkező nem kap semmilyen állami ösztöndíjat, azaz maguk fizetik az – előző évekhez képest drasztikusan megemelt – tanulmányi költségeiket.

Ez utóbbi – a felsőoktatási hallgatók többségét kitevő – csoport igénybe veheti a Diákhitel 2-t, amely Hoffmann Rózsa szerint “komoly állami kamatgaranciával” fedezi az érintett hallgatók tanulmányait. Ennek  – mint korábban írtuk – lényege, hogy az eddigi évi 400 ezer – szabadon felhasználható – hitelhez a hallgatók felvehetnek kizárólag a képzési díjukra még évi akár 800 ezer forintot. A hitelt átlagosan 8 százalékos kamattal kell visszafizetni, úgy, hogy a későbbi jövedelem 6-12 százalékát kell majd havonta fizetniük az adósoknak. Az állam lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatókat a majdani munkáltatója támogassa azzal, hogy valamilyen kedvezménnyel (például adó- és járulékmentes juttatásként), átvállalhassa a törlesztési kötelezettséget.

Még nincs meg a tandíj pontos mértéke

A fizetendő költségekről Hoffmann Rózsa azt mondta, a kormány határösszegeket közöl az egyetemekkel, főiskolákkal, amelyek ezen határokon belül fixálhatják a saját intézményük vonatkozásában a képzések költségeit. Az összegek nem sokban térnek el azoktól, amelyeket eddig a felsőoktatási intézmények a költségtérítéses hallgatóiktól kértek – fűzte hozzá. A 2012. szeptember 1-jétől induló szakok képzési költségei körülbelül két héten belül dőlnek el, erről a felvételi tájékoztató internetes változatában tájékozódhatnak az érintettek.

Az így megállapított képzési költségek a felsőoktatásba újonnan belépőkre vonatkoznak, a már hallgatói státuszban lévők változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat.

A hallgatókkal kötendő szerződést firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: azok a hallgatók számíthatnak ilyen szerződésre, akiknek képzését az állam fogja fedezni. Hozzátette, ez az idén induló évfolyamra már érvényes lesz.
Hoffmann Rózsa kérésre válaszolva közölte: egyelőre nincs tapasztalat arról, hogy az államilag finanszírozott keretszám szűkítése hogyan érintheti az egyes felsőoktatási intézményeket. Mint mondta, ha megtörténik, hogy egy-egy szakot nem sikerül feltölteni, abban az esetben az egyes intézményeknek maguknak kell megtalálniuk a racionalizálási utakat. Hozzátette, a költségtérítést vállaló hallgatók száma ugyanakkor az elmúlt időszakban is évről évre emelkedett.

Hoffmann Rózsa azt mondta, mindenki bejuthat a felsőoktatásba, aki elér legalább 240 pontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik