Belföld

Éhségsztrájk öt gyerekkel

Végsőkig kitartó civil aktivisták. Közös megegyezéssel távozó kommunikációs igazgató. Megrendült bizalom a hírközlésben. Körkép a közmédiáról.

„Lehet, hogy már előbb csatlakoznom kellett volna az éhségsztrájkhoz, mert így a gyerekeim végre elkezdtek magukra mosni, takarítani és mosogatni” – emeli ki viccesen az önként vállalt éhezés nem várt előnyét Bruder Erika, a Szolidaritás Mozgalom egyik képviselője, aki december 19-én csatlakozott a Nagy Navarro Balázs-féle akcióhoz.


Bruder Erika 17. napja éhségsztrájkol. Kattintson a képre a galériáért!
Fotó: Neményi Márton

„Eleinte csak forró teát vittem ki Balázséknak, aztán ahogy egyre többet beszélgettünk, rájöttem, hogy nekem is ki kell állnom az ügy mellett. A hiteles tájékoztatás a cél, és az, hogy a közmédia ne manipuláljon, és ne hallgasson el eseményeket, mint például a másodikai tüntetésünket. Tájékoztassák úgy a közvéleményt, ahogy azt tették az új sajtótörvény bevezetése előtt” – mondja lapunknak a kétgyermekes édesanya.

“Magányos éhezés”

A létszám és az összetétel váltakozó, van, hogy csak 3-4 aktivista van a Kunigundánál, máskor tucatnyian. Időnként megjelenik egy-egy külföldi tévéstáb is. A volt köztévések helyét szilveszterkor civilek vették át, és „gördülő éhségsztrájk”-nak nevezve a tüntetést, január elsejétől „váltásban éheznek” tovább. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka ezzel egyidőben meghirdették Tiszta Kezek Mozgalmukat. Most az új alaptörvény ellen mozgósítanak: hétfő este részt vettek az összellenzéki tüntetésen az Operaház előtt.


Egyre fáradtabbak, de kitartanak. A képre kattintva galéria nyílik.
Fotó: Neményi Márton

„Balázsék azért döntöttek úgy, hogy befejezik, mert nem az a cél, hogy bárkivel tragédia történjen, hanem az, hogy ezt az ügyet végigvigyük. De itt vannak rendszeresen, tegnap is éjjel egy óráig maradtak. Jelenleg öten vagyunk a táborban, négy nő, köztük egy ötgyermekes édesanya és egy egyetemista fiú, aki tegnap csatlakozott hozzánk. Mindig érkeznek emberek, cserélődnek a tagok, ez tulajdonképpen a gördülő éhségsztrájknak a lényege, hogy folyamatosan legyen itt valaki. Már az is nagy segítség, ha akár öt, tizenkettő, vagy huszonnégy órára beáll valaki” – hangsúlyozza az aktivista, akinek egyedül ilyenkor, új belépő esetén van lehetősége hazaugrania megmosakodni, vagy tüntetésen demonstrálni.

„Szűrt leveleseket, teát, ásványvizet fogyasztunk. Szilárd táplálékot egyáltalán nem veszünk magunkhoz. A legutóbbi, másfél héttel ezelőtti egészségügyi ellenőrzéskor vért vettek tőlünk, és szerencsére az eredményeim akkor jók lettek. Nem érzem rosszul magam, természetesen egyre jobban fáradok, de még kitartok. Nincs szó arról, hogy feladnánk az éhségsztrájkot” – mondja határozottan Bruder Erika, bár azt ő is elismeri, önmegtartóztatásuk eddig túl nagy hatással nem volt az MTVA vezetésére. Nagy Navarróék távozása után kiiktatták a két karácsonyi dalt unalomig ismétlő hangszórókat, és a reflektorokat is lekapcsolták. Az atrocitások is megszűntek.


Nagy Navarro Balázs és az aktivisták a napokban döntenek arról, hogyan, merre tovább
Fotó: Neményi Márton

„Szerintem ez is szép eredmény, hogy öten vagyunk. Valóban úgy látom, hogy kezd elülni a dolog, de még így is 50-100 fő megfordul itt naponta. Mindenféleképpen tovább kell vigyük ezt a dolgot. Nem tudom, hogy meddig lehet folytatni, majd eldönti az idő, a jövő. Reménykedem benne, hogy valahogy célt érünk. Ez pedig a vezetők távozása. A tegnapi bejelentés után, miszerint Szabó László befejezte kommunikációs igazgatói munkakörét, bizakodó vagyok. Szép lassan már látom az eredményeket” – teszi hozzá Erika.

Szabó László lojális marad az MTVA-hoz
Kedden közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyát Szabó László kommunikációs igazgatónak. Az MTVA hivatalos közleménye szerint „a közmédia megújításának első éve sikerrel zárult, a kommunikációs igazgató – korábbi megállapodásának megfelelően befejezte tevékenységét”.
Szabó László megkeresésünkre elmondta, már jóval korábban, még az év végi értékelés előtt, “egy normális, jó hangulatú, baráti megbeszélésen” tisztázta Böröcz Istvánnal, az MTVA vezetőjével, hogy december végéig vállalja a kommunikációs igazgatói feladatkört. Nem kívánt reagálni azokra a sajtóértesülésekre, miszerint távozásának oka, hogy az MTVA vezetésével vitában állt a hamisítási botrányok kezeléséről. „Az intézmény álláspontját képviselem, éppen ezért nem lenne tisztességes, ha most arról beszélnék Önnek, hogy helyes volt-e vagy sem.”
Kérdésünkre elárulta, szándékában áll továbbra is üzemeltetni az “Mtva: az éhségsztrájkról valójában.” elnevezésű, a hírhamisítások miatt éhségsztrájkolók hiteltelenítésére létrehozott és azonnal meg is bukott Facebook-oldalt. Mint fogalmazott: „azért érdemes az ilyen vitafórumokat megtartani, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket.” Jövőbeni terveivel kapcsolatban csupán annyit közölt, „rengeteg ötlete van, de egyelőre ezeket megtartja magának”.

Nagy Navarro Balázs azt mondja, ő is tudja, hogy az éhségsztrájkot – bár mára kiszélesedett – nem lehet a végtelenségig folytatni, és újra kell értékelniük a helyzetet. Egyelőre nem szeretett volna a terveiről beszélni, több lépést is elképzelhetőnek tart, pénteken döntenek majd arról, hogyan tovább. Az biztos, hogy a Kossuth téren beígért „független közmédia” megteremtéséhez is hozzálátnak, erről egyelőre szintén nem mondott részleteket, a jövő hétre ígért tájékoztatást.


Fotó: Neményi Márton

A sztrájk Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálása miatt indult december 10-én, ekkor még csak két tévés szakszervezeti vezető vert sátrat a közmédia Kunigunda utcai székházánál. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a tiltakozással azt követelték, hogy távozzanak azok a vezetők, akiket felelősnek tartanak a köztévé hírműsorainak manipulálásáért. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dániel MTVA hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették.Az éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.

Showhivatal
Mindössze egy beadványt vizsgál az NMHH az MTVA hírműsoraival kapcsolatban.
Írta a Hir24–nek a hatóság sajtóosztálya. Arra a kérdésünkre, hogy a Lomnici, a Cohn-Bendit, vagy éppen a mozgáskorlátozottak számára átadott Suzuki gépjárművekről készült híradós anyagot vizsgálja e Szalai Annamária és csapata, azt írták, hogy „december 8. napján beadvány érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. A kiegyensúlyozottsági kérelmet és bejelentést is tartalmazó beadvány feldolgozását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megkezdte”. Hogy eredmény mikor lesz azt csak sejtjük, mert „a Médiatanács a Hivatal javaslata alapján – szintén az eljárási határidők figyelembe vételével – testületként dönt a beadvány tárgyában”. Mindenesetre van olyan beadvány a hatóság előtt ami „szeptember 20-án a Reális Zöldek Klubtól” érkezett és úgy tűnik még nincs határozat. Arra a kérdésünkre, hogy „Szalai Annamária felelősnek érzi magát a kialakult helyzetért? Mi lesz ennek a felmondólevélnek sorsa?” ezt a lakonikus választ kaptuk: „A beérkezett beadványokat a hivatal minden esetben megvizsgálja, és a továbbiakban a hatályos jogszabályok szerint feldolgozza azokat.”


“Megrendült a bizalmam a hírközlésben” – körkérdés az MTV híradóról

Arra voltunk kíváncsiak, hogy nézik-e, illetve, hitelesnek tartják-e az emberek az MTV híradót, az utóbbi hetek “kitakarós, elhallgatós” esetei után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik