Belföld

Viszik az alaptörvény díszkiadását, mint a cukrot

Eddig összesen tízezer példányra kapott megrendelést a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó az új alaptörvény díszkiadásából - nyilatkozta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kedden az MTI érdeklődésére.

Kerényi elmondta: az igényekhez alkalmazkodva utánnyomásra vannak berendezkedve, egyelőre azonban csak 1700 (1000 számozott és dedikált, valamint 700 sorszám nélküli) példány készült el, amelyekből csaknem 300-at a közjogi méltóságok rendelkezésére bocsátottak.
Az ezerből az 1-es számú példány Schmitt Pál államfő tulajdona, és saját rendelkezésre megkapta a 2-99 sorszámúakat is. A 100. számozott példány Orbán Viktor miniszterelnöké, és a 101-199 példányok felett is ő diszponál. A 200. példány Kövér László házelnöké, és ő rendelkezhet a 201-től 299-ig számozott példányokkal is.
A 300., 301. és a 302. kötetet a Magyar Nemzeti Galériában állították ki, a látogatók nyolc hónapon keresztül találhatják meg ott.
A három közjogi méltóság saját példányait a szerkesztők dedikálták. Több protokollpéldány nincs az új alaptörvényből, a többi számozott példányt bárki megvásárolhatja a Magyar Nemzeti Galéria boltjában 15 ezer forintért – tájékoztatott Kerényi Imre.
Az országban bárki megrendelheti a helyi önkormányzatnál vagy bármelyik kormányablaknál az alaptörvény díszkiadásának sorszám nélküli, dedikálatlan példányát, amelynek az ára 10 ezer forint, de az interneten át nem lehet hozzájutni.
A tervezett 10 ezer példányból 2 ezret még februárban kihelyeznek az önkormányzatoknál található “alaptörvény asztalaihoz”.
A kötet árával kapcsolatban Kerényi Imre megjegyezte: ez bevezető ár, később emelkedni fog.
Az új alaptörvény díszkiadása egyébként mintegy 3,3 kilogrammot nyom, A3-as formátumú és több mint 200 oldalas.
“Ez egy könyvészeti különlegesség, szándékosan úgy gyártották, hogy ne férjen el a könyvespolcon, tehát különleges bánásmódot igényel” – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik