Belföld

Két évtizede dobog benne új szív

Húsz éve, január 3-a péntekre esett. Délután négykor kezdődött minden.

„Magammal kellett egyeztetnem” – mondja Szabó Zoltán professzor, amikor arról kérdezzük, hogy milyen hivatalos helyeken kellett engedélyt kérnie az egyedül álló műtétre. Igaz mosolyogva hozzáteszi, hogy a húsz évvel ezelőtti napra már mindenki rábólintott az első magyarországi szívátültetésre. Öt évig gyakorolt kollégáival. Még azt is megmérték percre pontosan, hogy a traumatológiai intézet és a városmajori kórház között mekkora a távolság. A szív ugyanis csak 4 órát bír ki a keringés megszakítása után.


Fotó: Neményi Márton

Szerencse

Az első operáció előtt volt már egy riasztás. Koncz Antalt hívták Székesfehérvárról. Szabó professzor akkor azonban lefújta a műtétet. Nem tetszett a szív. Az összes munkatársam rettentően tüzelt ellenem, hogy miért fújtam le a műtétet. Valahogy megéreztem. “Aztán amikor elküldtük boncolásra a szervet, kiderült, hogy coronaria beteg volt a donor szíve. Ha megcsináljuk, a beteg meghal. Szerencsém volt” – mondja.

1992. január 3-án azonban megoperálták Schwartz Sándort. Ő lett az első magyar újszíves. Öt év gyakorlás meghozta az eredményt. Szabó doktor csak három nap múlva akarta bejelenteni a bravúrt. A hír azonban kiszivárgott. A professzor ma úgy emlékszik, hogy szinte minden újságíróval összeveszett.

Csak lötyögött

Schwartz Sándor azonban erről mit sem tudott. ”A műtét után négy-öt napig kába voltam, föl sem fogtam, mi történik velem” – emlékszik a ma iskolai gondnokként dolgozó Sándor. A műtét azért is sürgős volt, mert addigra a szíve annyira megnagyobbodott, hogy 3800 grammot nyomott. Az új szív 400-600 gramm között volt. Most azt mondja, furcsa is volt. Úgy érezte nincs is szíve. “Kivették a Ferrari motoromat és kaptam egy Trabantot. Azt éreztem, hogy lötyög csak bennem valami” – fogalmaz. Bár jelenleg is 10-12 féle gyógyszert kell szednie, a transzplantációnak köszönhetően minőségileg jobb életet élhet.


Fotó: Neményi Márton

Beosztani, beosztani

Ahogyan nézem a húsz éves évfordulóra rendezett ünneplésen, nem tűnik boldognak. „Az álmaimból a család meg a gyerekek összejöttek. Ha innen nézzük, boldog vagyok. Mondjuk, ha pár százezer forinttal többet keresnék, biztosan elégedettebb lennék az életemmel. 48 éves vagyok. Belefáradtam abba, hogy mindig beosztani, beosztani, beosztani. Nem ez volt az álmom.” Utazni szeretett volna, de a betegsége miatt nem lehetett kamionsofőr. „Amikor Sopronba vittek a szanatóriumba, az volt az utazás. Mentőben. Ez jutott. Az elmúlt húsz évben pedig úgy igazán nyaralni sem voltam.”

Sándornak két gyermeke született a műtét óta. Alexandra és Sándor Zoltán, aki Szabó professzor után kapta a nevét. A büszke apa szerint soha nem volt kérdés otthon, hogy apa más szívével él. Ebben nőttek fel.

207 élet

Az elmúlt két évtizedben 207 szívátültetés történt az országban, amelyből 190-et a Városmajori Klinikai Tömbben hajtottak végre, kettőt más intézetben, tizenöt esetben pedig gyermekek szívátültetéséről volt szó, amelyet az Országos Kardiológiai Intézet végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik