Belföld

„Rongyrázós” hely Rókuson

Szeged új koncerthelyszínt avathatott szilveszter előtt.

Már Murphy óta tudvalévő tény, hogy sportlétesítmények, laktanyák, iskolák és kollégiumok 200 méteres körzetében kocsmát nyitni egyenes utat jelent a Vallhalla-ba. Megbízható árak mellett biztos vendégkört okoz a közelség, no meg két pluszpontot a karmában. A szegedi Rongy Kocsma sem bízta a véletlenre.

Bár ahogy ezt egy kolléga a beszámolójában leírja, vannak még más romkocsmák Szegeden – leginkább berendezésüket tekintve -, a Rongy méreteinél fogva inkább a Pesten megszokott színvonalhoz igazodik: hatalmas alapterületű közösségi tér.

Igazából a mérettel, és hangulatokkal való játék az, ami megragad a Rongy belterében. Indusztriális, hangáros beütése mellett – elég csak a két sorban futó oszlopokra gondolni, melyek jócskán tagolják a teret – a falakon található minták, a mennyezetre erősített „száradó ruhák”, a két oszlopba helyezett asztalok és szocialista korból megmaradt ülő-alkalmatosságok ötletes zsúfoltsága, majd a teremfények lekapcsolása kellemes kuckó-hangulatot kölcsönöz a helynek.

A terem bejárattal átellenben található végében lett elhelyezve színpad, melynek hátfalát ötletes lemez-installáció borítja – nagyban emelve a koncertek hangulatát -, és elég nagy tér jut a táncolni vágyó közönségnek is. A hangosítás is kiváló, hiszen pont annyira szól erősen a színpad előtt, hogy megadja a koncertélményt az arra vágyóknak, de a bejárat felé egyre halkuló háttérzajjá olvad.

A közönség igényeit a hatalmas pult – és a hozzá tartozó sok pultos -, a középkategóriás árak, a ruhatár, valamint egy flipper, és egy csocsó-asztal elégíti ki.

Ugyan vannak még üres falfelületek a Rongyban, de a dekoráció nagyon hangulatossá, ami lényegesebb: otthonossá, kisebbé varázsolta az egyébként 40-50 méter hosszúságú termet. Egyedül a bejárati rész az, ahová még bőven kell az installáció, ott sajnos eléggé kopárak még a falak.

A hatalmas méretű pult elé esik a fő járó-folyosó, amely a nyitóbuli nagy érdeklődése alatt bizony szűkösnek bizonyult, ha valaki a tánctértől az előtérben található wc-k, vagy a bejárat előtti szabadtéri dohányzórészre akart eljutni. Másik javításra váró dolog még a kinti rész befüvesítése, bár ezt télen még senki nem várhatja el száz százalékosra. Amiből viszont egyértelmű hiány látszott a nyitás estéjén, az a kinti részen a szemetesek és hamutálak, valamint a biciklitárolók elégtelen száma, ezeken a dolgokon még van mit fejleszteni.  A december 30-a éjjelén megfordult majd’ ezer fős közönség legalábbis maximálisan igazolja: igény van egy ilyen szórakozóhelyre a városban.

 

További képek ide kattintva érhetők el a nyitóbuliról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik