Belföld

Gripen-döntés újratöltve

Kétszeresére nőhet a futamidő, csökkenhet a Honvédelmi Minisztérium terhe.

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások, aminek köszönhetően kétszeresére (2026-ig) nőhet a futamidő, és jelentősen csökkenhet a honvédelmi tárca költségvetését terhelő éves részletek nagysága – írja a Magyar Nemzet.

A kiegészítő megállapodás-tervezetben rögzítettek aláírásához a magyar és svéd félnek legkésőbb január végéig meg kell szereznie a két kormány jóváhagyását. A lap úgy tudja, január 4-re meglesz a hivatalos kormányelőterjesztés. A bérleti díj összege nem fog változni, a futamidő növelése miatti pénzügyi költségeket pedig kétszázalékos kamat terheli. 2016-ig a jelenleg érvényes (tíz évre szóló) szerződésben rögzített 216 milliárd forint felénél kevesebbet kellene kifizetni, azt követően a 2003-as szerződés után még ki nem fizetett bérleti díj 10 évre szétosztott részleteit, ami összességében jóval kevesebb lenne, mint a 2006-2016 között tíz évre fizetett összeg.

Előzőleg a Népszabadság írt arról, hogy Hende Csaba miniszter írásbeli kérdésre adott válaszában elismerte, hogy a tárca tárgyalásokat kezdett a hadiipari üzleteket koordináló Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel a Gripen-szerződés átütemezésére. Vadai Ágnes a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: legkevesebb annyi lenne elvárható a kabinettől, hogy mielőtt a szerződést módosítják, az Országgyűlés illetékes bizottságát tájékoztassák a tárgyalások menetéről és eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik