Belföld

DK: a kormányfő ne bújjon el!

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-Barroso levélváltás közügy.

Az ellenzéki párt szerint miniszterelnöknek nyilvánossá kell tennie az Európai Bizottság elnökével folytatott levélváltását. A Molnár Csaba ügyvezető alelnök által jegyzett közlemény szerint a magyar miniszterelnök, “akinek kormányzása idején hazánk bóvli lett, aki államcsőd szélére sodorta az országot”, nem titkolózhat a választók előtt.

Nincs helye a menekülésnek akkor, amikor a nemzetközi sajtó már arról ír, hogy Magyarország elveszítheti szavazati jogát az Európai Unióban, és az Európai Bizottság vizsgálja a demokrácia szabályainak magyarországi megsértéseit – tudatta a Demokratikus Koalíció. A párt szerint Orbán Viktor nem bújhat el, nem titkolózhat, a polgároknak joguk van tudni, miről levelezik az Európai Bizottság elnökével.

Orbán Viktor pénteken levélben tájékoztatta José Manuel Barrosót arról, hogy az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, egyúttal elküldte a jogszabály teljes szövegét az Európai Bizottság elnökének. Ezt Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közölte korábban az MTI-vel, ám a levél tartalmáról csak annyit árult el, hogy a miniszterelnök tájékoztatása szerint a jogalkotásnál az Országgyűlés figyelembe vette az Európai Központi Bank javaslatait és azok elsöprő többségét be is építette az új törvénybe.

Szijjártó Péter közölte, a miniszterelnök arról is biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy az új MNB-törvény minden tekintetben összhangban van az európai uniós joggal és előírásokkal. Orbán Viktor jelezte, hogy készen áll, ha bármilyen részletet illetően tisztázó konzultációra vonatkozó igény merülne fel.

Levelében a kormányfő világossá tette, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának ideje alatt nem áll a kormány szándékában élni a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó lehetőséggel – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik