Belföld

Vajna hosszabbít

Határozatlan ideig lesz kormánybiztos. Feladatai közé beemelték a Magyar Mozgókép Közalapítvány tartozásállományának konszolidációjára vonatkozó koncepció kidolgozást.

Határozatlan időre módosította Andrew G. Vajnának a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosi kinevezését a kormány a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent határozatában.

Vajnát még az év elején nevezték ki kormánybiztossá egyéves időtartamra. A januári kormányhatározatot módosító – a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent és pénteken hatályba lépett – jogszabály azonban kiemelte az eredeti szövegből az időtartamra vonatkozó rendelkezést, így a kinevezés határozatlan idejűvé vált.

A módosítás a kormánybiztos feladatai közé beemelte a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásállományának konszolidációjára vonatkozó koncepció kidolgozását és végrehajtásának irányítását is.

Andrew Vajna már korábban hozzákezdett az MMKA konszolidációjához. November végén az MTI-nek azt mondta: 217 cégnek vannak problémás ügyei, és addig körülbelül százzal sikerült érdemben foglalkozniuk, valamint a hitelező bankokkal is – egy kivételével – sikerült megállapodniuk. December közepén a Millenárison tartott forgatókönyvírói szakmai rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy a közalapítvány konszolidációja január végére lezárulhat.

A Népszabadságnak adott december eleji interjújában Vajna már jelezte: próbálja meghosszabbítani kormánybiztosi megbízatását, mert több fontos feladat van még, amelyeket ebben a pozícióban könnyebben tud elvégezni. Biztosítani kell a húszszázalékos adókedvezmény garanciáját a filmszakmának, tisztázni kell az adózási szabályokat, hogy a körbetartozások megszűnjenek, fel kell venni a harcot az illegális filmletöltés ellen, és össze kell hangolni a forgatási terület használatának feltételeit is – sorolta a feladatokat a kormánybiztos, akinek megbízatása az eredeti kormányhatározat értelmében 2012. január közepén járt volna le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik